Αρ.Χαντάβας (Solar Power Europe): Όχι υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα

Αρ.Χαντάβας (Solar Power Europe): Όχι υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα
Υψηλό το κόστος εγακτάστασης

Αρνητικός ως προς την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Νότια Ευρώπη και προφανώς στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της Solar Power Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας, μιλώντας χθες Athens Energy Summit.

Ο κ. Χαντάβας υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι η ιταλική Enel, ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης, συνειδητά επέλεξε να μην επενδύσει στα θαλάσσια αιολικά, λόγω του κόστους τους. Μάλιστα πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους έργα πιθανώς να είναι κατάλληλα για την Βόρεια Θάλασσα αλλά όχι για τη Μεσόγειο που έχει μεγάλα βάθη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Principia είναι το νέο όνομα της εταιρίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2024 από την Enel SpA και τη Macquarie Asset Management.

Σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα, τα πλωτά υπεράκτια αιολικά χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν σε σχέση με άλλες ΑΠΕ. Όπως είπε ένα υπερακτιο αιολικό θα αρχίσει να αποδίδει μετά από μια δεκαετία όταν ένα απλό αιολικό χρειάζεται δυο ή τρία χρόνια και ένα φωτοβολταικό πολύ λιγότερο.

«Μπορεί οι αιολικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Θάλασσα, όπου τα βάθη είναι μικρά και οι περισσότερες μονάδες που αναπτύχθηκαν έχουν σταθερή έδραση και φθηνότερο κόστος, να απέδωσαν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στη Νότια Ευρώπη, όπου πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακριβότερη τεχνολογία, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι διαφορετικά και απαιτούν πλωτές εγκαταστάσεις, που είναι πολύ πιο ακριβές» είπε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε το υψηλό κόστος και η απόδοση σε μακροχρόνιο ορίζοντα θεωρούνται ως οι κυριότεροι λόγοι που στα πλωτά θαλάσσια αιολικά επένδυαν κυρίως οι μεγάλοι όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στη δημιουργία πλατφορμών για γεωτρήσεις.

Λιγότερες επενδύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα ωστόσο τα δύο τελευταία χρόνια ακόμα και οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι έχουν σταματήσει, ή έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη δραστηριότητα αυτή, ενώ οι μεγάλες εταιρίες κοινής ωφέλειας δεν φαίνονται πρόθυμες να επενδύσουν στον τομέα αυτό.

Εξάλλου ρόσφατα μεγάλες εταιρίες, όπως η δανέζικη πολυεθνική Orsted ανακοίνωσε τη διακοπή των εργασιών ανάπτυξης ενός offshore αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ, ενώ τη χαριστική βολή φαίνεται να έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μίλησε για το τέλος των θαλάσσιων αιολικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει θαλάσσια αιολικά μετά το 2030 και ο προγραμματισμός της ΕΔΕΥΕΠ που προωθεί το project είναι να εγκατασταθούν πλωτές ανεμογεννήτριες. Παράλληλα προωθούνται δυο πιλοτικές μονάδες σταθερής έδρασης στη Βόρειο Ελλάδα, από την Motor Oil και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η δεύτερη από τη ΔΕΗ.

«Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες νομοθετικά και ρυθμιστικά για τις τεχνολογίες αυτές και γενικότερα για όλες τις τεχνολογίες. Το επενδυτικό κλίμα για τα υπεράκτια αιολικά μπορεί να αλλάξει και τότε η χώρα, διαθέτοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο θα μπορεί να το αξιοποιήσει, προσελκύοντας επενδύσεις» κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Principia.

Πρόβλημα οι περικοπές

Αναφερόμενος γενικότερα στις ΑΠΕ, ο κ. Χαντάβας είπε ότι η εποχή της εφηβείας τελείωσε και τώρα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της ενηλικίωσης. Εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς αυτό να συνοδευτεί με την ανάλογη αύξηση/αναβάθμιση των δικτύων και της αποθήκευσης.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μία ανισορροπία παραγωγής-μεταφορικής ικανότητας και ζήτησης, που οδηγεί σε περικοπές παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ αυξήθηκαν 10 ως 15 φορές σε σχέση με το 2023, προκαλώντας προβλήματα στα έσοδα των παραγωγών και κατ’ επέκταση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα. Αυτό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ισορροπία είναι η αναβάθμιση των δικτύων και η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας με ταχύτερους ρυθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης