
Η χώρα στοχεύει τα 40 γιγαβάτ έως το 2034, σε σύγκριση με τα 50 γιγαβάτ έως το 2035 που ήταν ο προηγούμενος στόχος
Οι κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών στη Γερμανία ενδέχεται να χρειαστεί να επιδιώξουν μικρότερα έργα στο μέλλον, αφού η κυβέρνηση μείωσε τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής για χρηματοδοτική μίσθωση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δημοσιεύτηκε από την Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή και Υδρογραφική Υπηρεσία, η χώρα στοχεύει τώρα τα 40 γιγαβάτ έως το 2034, σε σύγκριση με τον προηγούμενο στόχο έως και 50 γιγαβάτ έως το 2035.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εργάζεται για μια σειρά στόχων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με αποκορύφωμα το στόχο των 70 γιγαβάτ για το 2045.
Αλλά με λιγότερη χωρητικότητα που θα δημοπρατηθεί, οι φιλοδοξίες της Γερμανίας για υπεράκτια αιολική ενέργεια (ήδη παρεμποδίζονται από καθυστερήσεις στη σύνδεση με το δίκτυο) μπορεί να είναι ακόμη πιο μακριά.
Τα εμπόδια στα σχέδια για υπεράκτια
Τα σχέδια έχουν πληγεί από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που επηρεάζουν την κατασκευή και την εγκατάσταση του στροβίλου, περιορίζοντας με τη σειρά τους τις συνδέσεις στο δίκτυο.
Τώρα, οι προσπάθειες περιορισμού της παραγωγικής ικανότητας συνθέτουν την αβεβαιότητα για τον κλάδο.
«Η έλλειψη ενός σταθερού περιβάλλοντος σχεδιασμού καθιστά πιο δύσκολες τις επενδυτικές αποφάσεις και καθυστερεί την απαραίτητη επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερμανική Ένωση Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας.
Παρόλα αυτά χαιρέτισε τις προσπάθειες της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επιπτώσεων.
Η απόφαση του οργανισμού περιλαμβάνει περικοπές δυναμικότητας έως και 50% σε μερικές αιολικές τοποθεσίες.
Η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας, αλλά οι δύο μικρότεροι γείτονες της χώρας (Δανία και Ολλανδία) έχουν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις ωκεανού υπό τη δικαιοδοσία τους.
Χρονική μετατόπιση λόγω καθυστερήσεων στις συνδέσεις δικτύου
Οι καθυστερήσεις στις συνδέσεις με το δίκτυο στη Γερμανία επιμήκυναν το στόχο του 2030 για 30 γιγαβάτ υπεράκτιου ανέμου κατά ένα χρόνο, με περισσότερες από 80 ανεμογεννήτριες να περίμεναν τη σύνδεση έως το τέλος του 2024.
Η κυβέρνηση εργάζεται για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας. Μελετά μια «βελτιστοποίηση συστήματος» για υπεράκτια αιολική ενέργεια που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους σύνδεσης στο δίκτυο και στην επίτευξη στόχων επέκτασης, είπε.
www.worldenergynews.gr