
Αξιολόγηση της πορείας του βρετανικού κράτους έναντι των Clean Power 2030, 2035 NDCs και 2050 καθαρού μηδενικού στόχου
Η ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσφέρει ένα καθαρότερο, πιο αποδοτικό και λιγότερο ακριβό ενεργειακό σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση της DNV για το UK Energy Transition Outlook (ETO).
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας ενέργειας και πάροχος διασφάλισης αξιολόγησε την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με βασικούς κυβερνητικούς στόχους: Καθαρή ισχύς 2030, 2035 Εθνικά Καθορισμένη Συνεισφορά (NDC) και τον καθαρό μηδενικό στόχο μέχρι το 2050.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπολείπεται (χάνει το καθαρό μηδέν κατά 18%), η ανάλυση της DNV δείχνει σημαντική πρόοδο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Μέχρι το 2050, οι εκπομπές προβλέπεται να μειωθούν κατά 82% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ανερχόμενες σε εναπομένουσες ετήσιες εκπομπές 145 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2 (MtCO2e).
Ο βραχυπρόθεσμος στόχος Clean Power 2030 θέτει μια φιλοδοξία για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά η DNV προβλέπει ότι το αδιάκοπο αέριο θα εξακολουθεί να παράγει το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2030.
Η πλήρης απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αναμένεται έως το 2035.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη, με την ηλιακή, την χερσαία αιολική και την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα να διπλασιάζεται σχεδόν στα 90 GW έως το 2030.
Ωστόσο, αυτό παραμένει 45 GW λιγότερο από τους κυβερνητικούς στόχους για διπλασιασμό του χερσαίου άνεμου, του τριπλού ηλιακού και του τετραπλασιασμού του υπεράκτιου άνεμου.
Σύμφωνα με το νέο NDC, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ολόκληρη την οικονομία κατά 81% έως το 2035, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Οι προβλέψεις της DNV υποδηλώνουν ότι θα φτάσει μόνο το 68%, απαιτώντας πιο απότομες μειώσεις για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της.
Προβλέψεις
Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι οικονομικά αποδοτική: έως το 2050, το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών για τους καταναλωτές θα μειωθεί σχεδόν κατά 40% από τα επίπεδα του 2021.
Η ζήτηση ενέργειας θα συρρικνωθεί κατά 25%, ακόμη και όταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υπερδιπλασιάζεται, απαιτώντας δυναμικότητα νέας παραγωγής 180 GW.
Αυτή η αποσύνδεση της ζήτησης ενέργειας και του ΑΕΠ υπογραμμίζει τις συνεχείς βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης σε ολόκληρη την οικονομία.
Οι πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσουν τα ορυκτά καύσιμα στο μείγμα εφοδιασμού, με τα τελευταία να πέφτουν από το 75% της πρωτογενούς ενέργειας σήμερα σε 34% έως το 2050.
Ωστόσο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κυρίαρχα κατά την επόμενη δεκαετία, με σημαντικές ποσότητες που απαιτούνται ακόμη για την εξισορρόπηση της ζήτησης ενέργειας και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Δηλώσεις:
Ο Hari Vamadevan (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Περιφερειακός Διευθυντής, UK & Ireland, Energy Systemsat DNV), δήλωσε:
«Παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, η πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει θετική.
Ένα σημαντικό πράσινο βραβείο για την οικονομία μας – καθαρότερη και πιο προσιτή ενέργεια – υπάρχει για να το πάρουμε αν μπορούμε να το καταλάβουμε.
Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε αποφασιστικές κινήσεις στον σωστό δρόμο».
www.worldenergynews.gr