
Νέα έργα αντλησιοταμίευσης αδειοδότησε τις τελευταίες μέρες η ΡΑΑΕΥ.
Αναφορικά με τα δυο νέα που αδειοδοτήθηκαν προ ημερών, το ένα εξ αυτών σχεδιάζεται στην θέση Σκαλούλα Τριχωνίδας-βρίσκεται μεταξύ της Βαρειάς και της Κάτω Μυρτιάς- και το άλλο στη θέση «Πεταλάς»-Λίμνη Αμβρακία, σύμφωνα με το Agrinionews.gr
Συγκεκριμένα προ ελαχίστων ημερών, ο Κλάδος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής προχώρησε σε:
- Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 402 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 350 MW στη θέση «Σκαλουλα» των Δημοτικών Ενοτήτων Θέρμου & Παραβολας των Δήμων Θέρμου & Αγρινίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 3819 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 3216 MWh.
- Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 519 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 452 MW στη θέση «Πεταλάς» των Δημοτικών Ενοτήτων Αμφιλοχίας & Φυτειών των Δήμων Αμφιλοχίας & Ξηρομέρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 4931 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 4152 MWh.
Η Aqua Resistance
Οι εν λόγω άδειες εκδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή 31 Ιανουαρίου για λογαριασμό της εταιρείας “Aqua Resistance Ι.Κ.Ε.” και έχουν διάρκεια 35 ετών (έως 31-01-2060), ενώ οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί την 1η Δεκεμβρίου 2024.
Όπως διευκρινίζεται στα σχετικά έγγραφα, τα δύο νέα έργα αντλησιοταμίευσης θα εξασφαλίσει σε επίπεδο χρηματοδότησης η εταιρεία Aqua Resistance μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.
Η εταιρεία Aqua Resistance Ι.Κ.Ε. συστάθηκε μόλις προ σχεδόν δύο μηνών και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου 2024, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ και έδρα στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Σκοπός της εταιρείας, με βάση την πράξη σύστασης, είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει πολυμετοχική βάση καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν οκτώ πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις καταβολές καθενός, κατέχουν ποσοστά από 1% έως 30%. Μάλιστα ποσοστό 30% έκαστος ελέγχουν οι Ευάγγελος Μπούγιας και Θεμιστοκλής Σούλος, με τον τελευταίο να ορίζεται και διαχειριστής.
Με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο οι Ιωάννης Κοριζής με 12%, Ιωάννης Σταυριανός και Παναγιώτης Κούβαρης με 10% έκαστος, Θεοφανία Παπαμακαρίου με 6%, ενώ από 1% κατέχουν η Ελένη Βέσκου και ο Δημήτριος Αλεβιζόπουλος
Yπόγειο το σύστημα στην Τριχωνίδα
Στην περίπτωση της Τριχωνίδας τώρα όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» το σύστημα του έργου είναι απόλυτα συμβατό, ώστε να υπάρχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και η μικρότερη δυνατή οπτική όχληση στην περιοχής.
Συγκεκριμένα μιλούν για υπόγειο σύστημα προσαγωγής (μήκους 3,2 χλμ) που θα συνδέει τον άνω ταμιευτήρα με τη φυσική λίμνη, υπόγειο σταθμό άντλησης – παραγωγής και υπόγειο ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης).
Στο βαθμό αυτό οι πιθανότητες να πάρει το έργο θετικές γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες και εν τέλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι σημαντικές.
Πλήθος νέων επενδυτικών προτάσεων έρχεται - Διαβούλευση μέχρι 21 Φεβρουαρίου
Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί η περίπτωση της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα, που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότερες υπηρεσίες δεν έχουν γνωμοδοτήσει.
Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί, καθώς πρόσφατα στη ΡΑΕ υποβλήθηκαν ακόμη εννέα σχέδια αντλησιοταμίευσης στην Αιτωλοακαρνανία ζητώντας άδεια παραγωγού. Το ένα εξ’ αυτών με ισχύ 400 MW και εγκατεστημένη χωρητικότητα 3.819 MWh προτείνεται επίσης στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Βαρειάς και Νερομάνας από την «AQUA RESISTANCE IKE».
Τέσσερις προτάσεις έχουν υποβληθεί στην περιοχή της λίμνης Αμβρακίας, δύο από την «AQUA RESISTANCE IKE» και δύο από την «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ηπείρου». Επιπλέον τέσσερις μονάδες αντλησιοταμίευσης προτείνονται στην περιοχή της λίμνης Κρεμαστών, δύο από την «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ηπείρου», μία από την «ΑΝΕΜΟΣ RES M.A.E.», που ανήκει στον Όμιλο της Motor Oil και μία από την «Enercoplan».
Αυτά τα εννέα προτεινόμενα έργα αντλησιοταμίευσης, αν πάρουν άδεια παραγωγού από τη ΡΑΕ, αναμένεται στη συνέχεια να εκκινήσουν τις διαδικασίες για να λάβουν περιβαλλοντική αδειοδότηση.
www.worldenergynews.gr