
Δοκιμή εικονικού δικτύου πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Deakin
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Deakin ξεκίνησαν ένα πρώτο στο είδος του έργο που διερευνά πώς τα αυστραλιανά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις με ηλιακά συστήματα ή και συστήματα μπαταριών, μπορούν να πουλήσουν την πλεονάζουσα καθαρή ενέργεια τους σε άλλους χωρίς την τεχνολογία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin ανακοίνωσαν ότι θα δοκιμάσουν ένα εικονικό ενεργειακό δίκτυο (VEN) για να διερευνήσουν πώς οι καταναλωτές και το ευρύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να επωφεληθούν από την peer-to-peer (ομότιμο δίκτυο εμπορίας πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται από ηλιακά πάνελ στέγης).
Με επικεφαλής το Deakin Business School, η δοκιμή VEN θα επιτρέψει σε επιλέξιμους κατοίκους και μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (NEM) να ανταλλάσσουν ενέργεια εικονικά (μέσω του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας), να μοιράζονται την πλεονάζουσα ή αποθηκευμένη ενέργεια και να μεγιστοποιούν τη χρήση ηλιακής ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα την καταπόνηση του δικτύου.
La Nauze: «Δημιουργία νέων μοντέλων χρήσης ενέργειας σε όλη την Αυστραλία»
Η Andrea La Nauze (επικεφαλής ερευνήτρια του έργου και οικονομολόγος ενέργειας στο Deakin), δήλωσε ότι η δοκιμή θα διερευνήσει τα οφέλη για τους καταναλωτές και τους παρόχους υπηρεσιών από τη χρήση μιας «έξυπνης» πλατφόρμας συναλλαγών για να ταιριάζει η ηλιακή παραγωγή με την ευέλικτη χρήση και να παρέχει κρίσιμες γνώσεις για τη δημιουργία ενός ευέλικτου, επικεντρωμένου στον καταναλωτή ενεργειακού συστήματος.
«Αυτός ο τρόπος με τον οποίο μοιράζουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Πρόκειται για την ενδυνάμωση των ανθρώπων με ηλιακή ενέργεια ώστε να αποφασίζουν πού πηγαίνει η πλεονάζουσα ενέργειά τους και πόσο θα χρεώνουν γι' αυτήν, δίνοντας παράλληλα σε περισσότερους Αυστραλούς πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια, ακόμη και αν δεν μπορούν να εγκαταστήσουν οι ίδιοι πάνελ», είπε.
Η La Nauze δήλωσε ότι «το έργο (βασίζεται σε μια πρωτοβουλία εμπορίας ενέργειας με επικεφαλής την κοινότητα, με επίκεντρο το Συμβούλιο Wingecarribee Shire στα Νότια Υψίπεδα της Νέας Νότιας Ουαλίας), θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία νέων μοντέλων χρήσης ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.
Πρόκειται για κάτι περισσότερο από την εξοικονόμηση χρημάτων. Πρόκειται για την παροχή περισσότερων επιλογών και ελέγχου στους ανθρώπους και, τελικά, για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και ευέλικτου ενεργειακού συστήματος».
400 συμμετέχοντες από όλη την NEM
Η δοκιμή «στρατολογεί» τώρα 400 συμμετέχοντες από όλη την NEM. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα ενταχθούν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι πωλητές και οι αγοραστές ενέργειας μπορούν να συνδεθούν με βάση τις προτιμήσεις τιμολόγησης.
Οι συμμετέχοντες θα αγοράζουν και θα πωλούν ηλιακή ενέργεια μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας συναλλαγών που υποστηρίζεται από τον λιανοπωλητή Energy Locals με έδρα τη Μελβούρνη και υποστηρίζεται από το λογισμικό Powertracer της εταιρείας τεχνολογίας καθαρής ενέργειας Enosi στο Σίδνεϊ.
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι οι έξυπνοι μετρητές θα παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας των συμμετεχόντων κάθε 5 έως 30 λεπτά, ενώ το λογισμικό Powertracer θα αντιστοιχίζει αυτόματα τις συναλλαγές με βάση τις προτιμήσεις τιμολόγησης.
Η δοκιμή VEN χρηματοδοτείται από την ομάδα πίεσης Energy Consumers Australia και υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης έργων QuantumNRG, την ReThink Sustainability και την κοινοτική ομάδα WinZero με έδρα το Wingecarribee.
www.worldenergynews.gr