Τελευταία Νέα

Μυτιληναίος, Σιδενόρ, Corbion στο «RE4Industry» για τη σύνδεση βιομηχανίας με ΑΠΕ

Μυτιληναίος, Σιδενόρ, Corbion στο «RE4Industry» για τη σύνδεση βιομηχανίας με ΑΠΕ
Το RE4Industry θα διαρκέσει συνολικά 3 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023

Συγκροτήθηκε και ξεκίνησε τις εργασίες του το έργο RE4Industry  στο πλαίσιο του προσδιορισμού των οικονομοτεχνικά κατάλληλων και εφικτών λύσεων για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και τον καθορισμό ενός σχεδίου δράσης για τη βιομηχανική απανθρακοποίηση.

Το RE4industry συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. και φιλοδοξεί να συνεισφέρει στους βραχυπρόθεσμους (2030) και μακροπρόθεσμους (2050) ενεργειακούς στόχους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι συμμετοχές

Στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, συμμετέχουν 11 συνεργάτες, που προέρχονται από 6 χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία):

  • 5 τεχνολογικοί και κοινωνικοί εμπειρογνώμονες (Fundación CIRCE, BTG Biomass Technology Group, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, WIP Renewable Energies, White Research),
  • 3 φορείς προσανατολισμένοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία (Bioenergy Europe, Energy Efficiency in Industrial Processes, European Sustainable Energy Innovation Alliance) και
  • 3 ενεργοβόρες βιομηχανίες (SIDENOR, MYTILINEOS, CORBION).

Ειδικότερα, από Ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και η MYTILINEOS / Τομέας Μεταλλουργίας - Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Στην εναρκτήρια, διαδικτυακή συνάντηση του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, οι 11 εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση κατάλληλων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσής τους σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Πλέγμα δραστηριοτήτων

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του RE4industry βρίσκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συνεργασίας με ενδιαφερόμενους φορείς και παράγοντες της αγοράς. Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθούν μελέτες για τη χρήση ΑΠΕ σε τρεις διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς (χάλυβας, αλουμίνιο, χημική βιομηχανία) και θα καθοριστούν οι στρατηγικές για την μεταφορά της τεχνογνωσίας και των αποτελεσμάτων του έργου σε άλλους βιομηχανικούς τομείς, καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το RE4Industry, το οποίο συντονίζει το Ίδρυμα CIRCE, Κέντρο Έρευνας Ενεργειακών Πόρων και Κατανάλωσης με έδρα τη Σαραγόσα (Ισπανία), θα διαρκέσει συνολικά 3 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023, με συνολικό συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ προϋπολογισμό της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ.

Εντάσσεται στη θεματική της «Υποστήριξης ανάπτυξης αγορών» του Ορίζοντα 2020, βάσει της οποίας «οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, οδηγώντας σε ένα αυξημένο μερίδιο χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ και σε έναν πιο ενεργό ρόλο των καταναλωτών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2018).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης