Timmermans: Η ΕΕ θεωρεί την εισφορά στα σύνορα άνθρακα ως «ζήτημα επιβίωσης» για τη βιομηχανία

Timmermans: Η ΕΕ θεωρεί την εισφορά στα σύνορα άνθρακα ως «ζήτημα επιβίωσης» για τη βιομηχανία

Έως τα τέλη Ιουνίου οι αποφάσεις για τα σύνορα άνθρακα

 

Η προτεινόμενη χρέωση άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη για την επιβίωση των βιομηχανιών της και θα επιβάλει την εισφορά σε ανταγωνιστές εκτός ΕΕ, εκτός εάν δεσμευτούν να μειώσουν τις εκπομπές τους, δήλωσε τη Δευτέρα 18/1/2021 ο επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ αναμένεται να προτείνει την πολιτική προσαρμογής στα σύνορα άνθρακα πριν από τα τέλη Ιουνίου. «Είναι θέμα επιβίωσης της βιομηχανίας μας.
Επομένως, εάν άλλοι δεν θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, θα πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και από τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα », δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την εταιρεία συμβούλων Global Counsel
«Διαρροή άνθρακα» θα συνέβαινε εάν οι εταιρείες εγκατέλειπαν την Ευρώπη για να αποφύγουν το κόστος των πολιτικών μείωσης των εκπομπών.

Υπό πίεση η βιομηχανία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομηχανία βρίσκεται υπό πίεση για να επιταχύνει τη δράση για το κλίμα ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο, προθεσμία για σχεδόν 200 χώρες να δεσμευτούν για βαθύτερες μειώσεις εκπομπών.
Εάν αυτή η συνάντηση δεν επιτευχθεί, η ΕΕ θα προχωρήσει με μονομερή συνοριακά μέτρα άνθρακα, δήλωσε ο Timmermans.
Το σχέδιο της Ευρώπης να πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στον καθαρισμό της βιομηχανίας θα έχει «κόστος» στις εταιρείες που πρέπει να αντιμετωπιστεί, συμπλήρωσε.
Φέτος, οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο πακέτο πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών ταχύτερα έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους άνθρακα για τη βιομηχανία και των αυστηρότερων στόχων ανανεώσιμης ενέργειας. «Οι εταιρείες θα αρχίσουν πραγματικά να αισθάνονται τον αντίκτυπο της πολιτικής για το κλίμα όπως ποτέ άλλοτε. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ληφθούν υπόψη τα μέτρα προσαρμογής των συνόρων άνθρακα », δήλωσε η Simone Tagliapietra, ερευνητής στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η βιομηχανία της ΕΕ εξέφρασε ανησυχία για τον φτηνό ανταγωνισμό από το Μαρόκο και την Τουρκία στον τομέα του τσιμέντου, ενώ το κόστος άνθρακα στον εισαγόμενο χάλυβα θα μπορούσε να πλήξει την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα είναι σε θέση να αποφύγουν την εισφορά στα σύνορα άνθρακα του μπλοκ, εάν η φιλοδοξία των πολιτικών τους για το κλίμα ταιριάζει με εκείνη της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης