Goldman: Έρχεται νέος super-cycle στην αγορά των commodities χωρίς την Κίνα

Goldman: Έρχεται νέος super-cycle στην αγορά των commodities χωρίς την Κίνα

Τα χαρακτηριστικά του νέου ράλυ των commodities

 

Η Κίνα δεν είναι πλέον το κέντρο των commodities υποστηρίζει σε έκθεση της η Goldman Sachs η οποία «βλέπει» ένα νέο super-cycle στην αγορά εμπορευμάτων το επόμενο διάστημα,

Η άνοδος των commodity δεν αφορά ούτε τους Κινέζους κερδοσκόπους ούτε την αύξηση της ζήτησης των Κινέζων. Πρόκειται για την έλλειψη και την ανάκαμψη του DM τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

Οι τιμές υποχώρησαν 3% μετά τις κινεζικές προειδοποιήσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις των commodity, ωστόσο η θεμελιώδης πορεία στα βασικά εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, ο χαλκός παραμένει σε ανοδική τροχιά το δεύτερο εξάμηνο, με ελάχιστες ενδείξεις ο οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αγορά ταύρων.
Για τον χαλκό η πρόβλεψη είναι σε 3 μήνες 10,500/$/τόνο, σε 6 μήνες 11,000/$/τόνο, σε 9 μήνες 11,500$/τόνο .

gol1_3.PNG

Τα ξημερώματα της Τρίτης 1/6 το Brent κοντά στα 70 δολ/τόνος, το αλουμίνιο στα 2.500 δολ και ο χαλκός ανοδικός.

Η Κίνα έχει χάσει την τιμολογιακή δύναμη. Η ταχύτητα της ανάκαμψης της ζήτησης των ανεπτυγμένων αγορών σημαίνει ότι η Κίνα δεν είναι πλέον ο περιθωριακός αγοραστής που υπαγορεύει την τιμολόγηση, καθώς η αγορά είναι γεμάτη πλέον από Δυτικούς καταναλωτές. Η αγορά αρχίζει να το αντικατοπτρίζει, καθώς οι τιμές του χαλκού καθοδηγούνται όλο και περισσότερο από στοιχεία παραγωγής της Δύσης και όχι από κινέζικα. Αυτό είναι μια αντιστροφή από τη δεκαετία του 2000, με την Κίνα τώρα να είναι κατεστημένος καταναλωτής, όπως ήταν οι ΗΠΑ όταν η αναδυόμενη κινεζική ζήτηση συμπίεσε τους περιθωριακούς καταναλωτές των ΗΠΑ.
Η τρέχουσα κατάσταση της Κίνας σχετικά με την κερδοσκοπία commodity αντικατοπτρίζει παρόμοιες κινήσεις των ΗΠΑ στα μέσα του 2000. Όταν οι αναλυτές δεν μπορούν να καταλάβουν τι οδηγεί την μεταβολή των τιμών, το αποδίδουν σε κερδοσκόπους.

Η πορεία των αποθεμάτων με την μείωση του πετρελαίου και των παραγώγων του στο παρακάτω διάγραμμα.


gol2_5.PNG

Οι κερδοσκόποι αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές και μειώνουν την αστάθεια. Τα στοιχεία δείχνουν τις βασικές αρχές παρακολούθησης καθαρών προδιαγραφών, καθώς αυτές μεταφράζουν απλώς θεμελιώδεις πληροφορίες σχετικά με τις τιμές. Το ιστορικό δείχνει ότι η απαγόρευσή τους συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών. Και η αποθάρρυνση της προληπτικής δημιουργίας αποθεμάτων από τους καταναλωτές θα αφήσει την Κίνα ακόμη πιο εκτεθειμένη στο πλήθος από αμερικανικές εταιρείες που είναι σε θέση να μεταφέρουν τον πληθωρισμό των commodities στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές δολαρίου για το κόστος των πρώτων υλών.

Η αδύναμη κινεζική ζήτηση επικυρώνει την θέση bullish. Ο άμεσος λόγος για τη μεγαλύτερη δύναμη τιμολόγησης στις ΗΠΑ είναι το μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο που απουσιάζει από την Κίνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Goldman υπάρχουν επίσης δομικοί παράγοντες που μπορούν να το επηρεάσουν. Η Κίνα δεν επωφελείται πλέον από το συγκριτικό της πλεονέκτημα στην εργασία χαμηλού κόστους, στο παγκόσμιο εμπόριο και στην προηγούμενη φαινομενική αδιαφορία της για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκπομπών GhG.
Αυτό τελικά δημιουργεί μια ασθενέστερη θέση. Με τις ελλείψεις και τις υψηλότερες τιμές, οι Κινέζοι είναι οι πρώτοι καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.
Η Κίνα χάνει τα πλεονεκτήματα στην ζήτηση καθώς οι αλυσίδες παραγωγής έχοντας υποστεί τα πλήγματα από τον εμπορικό πόλεμο των τελευταίων ετών και την πανδημία γίνονται εσωστρεφείς. Όχι μόνο ανεβάινουν τα εργατικά κόστη σε σχέση με την Δύση αλλά και το μερίδιο του εργατικού στο σύνολο του κόστους μειώνεται λόγω των αυτοματισμών. Οι Κινέζοι παραπονούνται για πλθωρισμό κόστους λόγω της ανόδου των commodities πρώτων δηλαδή υλών.

Βλέπουμε στο διάγραμμα την αναστροφή της τάσης στο παρακάτω διάγραμα το 2020 έναντι του 2000 με την ζήτηση να επικεντρώνεται στις ΗΠΑ.

gol3_3.PNG

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα ένας commodity super-cycle είναι παγκόσμιος και όχι επικεντρωμένος στην Κίνα .
Βασίζεται στην παγκόσμια συγχρονισμένη πολιτική που στοχεύει στην ανανέωση της ζήτησης εμπορευμάτων και συγκεκριμένα στις Πολιτικές αναδιανομής («πόλεμος κατά της εισοδηματικής ανισότητας»), τις Περιβαλλοντικές πολιτικές («πόλεμος για την αλλαγή του κλίματος») και την ευελιξία στις πρωτοβουλίες της αλυσίδας εφοδιασμού (εμπορικός πόλεμος).

gol_4.PNG

Η απανθρακοποίηση των πρώτω υλών της Κίνας θα μειώσουν τις εξαγωγές προς την Δύση.
Αυτή η διαρθρωτική αύξηση της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης έναντι των διαρθρωτικών περιορισμών της προσφοράς λόγω της «εκδίκησης της παλιάς οικονομίας» καθιστά αυτόν τον υπερ-κύκλο commodity παγκόσμιο φαινόμενο σε αντίθεση με τον υπερ-κύκλο της δεκαετίας του 1970 (ΗΠΑ και Ευρώπη) ή τον υπερ-κύκλο της δεκαετίας του 2000 (BRICs) , αφήνοντάς το στιβαρό στις τσέπες απαλότητας.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης