Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Cenergy: Παράδοση του πρώτου πιστοποιημένου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου για το δίκτυο της Snam στην Ιταλία

tags :
Cenergy: Παράδοση του πρώτου πιστοποιημένου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου για το δίκτυο της Snam στην Ιταλία

H συνεργασία της Σωληνουργεία Κορίνθου και της Snam προσφέρει μια τεχνικά άρτια και οικονομικά εφικτή λύση για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις μέσω αγωγών χάλυβα μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής

 

Η Cenergy Holdings SA ανακοινώνει πως το τμήμα σωλήνων της, η Σωληνουργεία Κορίνθου, σε συνεργασία με τη Snam, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς ενέργειας στον κόσμο, εκτελεί μια παραγγελία σωλήνων 440χλμ. που αποτελούν τους πρώτους σωλήνες που κατασκευάστηκαν για δίκτυο υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που είναι πιστοποιημένοι και για την μεταφορά έως 100% υδρογόνου.

Ακολουθώντας τις απαιτήσεις του προτύπου ASME B31.12 option Β, η συνεργασία της Σωληνουργεία Κορίνθου και της Snam προσφέρει μια τεχνικά άρτια και οικονομικά εφικτή λύση για την ασφαλή μεταφορά υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις μέσω αγωγών χάλυβα μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής.
Έτσι, οι σωλήνες που παράγονται σήμερα και εγκαθίστανται στο τρέχον δίκτυο αερίου μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό μείγμα του αύριο. Σύμφωνα με το πρότυπο, οι σωλήνες χάλυβα ποιότητας L415ME με εξωτερική διάμετρο 26 ιντσών (660 mm) και πάχους 11,1 και 15,9 χιλιοστών, δοκιμάστηκαν εργαστηριακά σε μέγιστη πίεση μεταφέροντας έως 100% υδρογόνο.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως καινοτόμοι παραγωγοί, που μπορούμε να παρέχουμε πιστοποιημένους σωλήνες χάλυβα μεγάλης διαμέτρου και υψηλής αντοχής για μεταφορά υδρογόνου. Η δυναμική του υδρογόνου, στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου ενεργειακού μείγματος για το μέλλον και στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα είναι σημαντική και η Σωληνουργεία Κορίνθου σκοπεύει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της, παρέχοντας λύσεις στους πελάτες της για την επίτευξη των στόχων τους», αναφέρει ο Ηλίας Μπεκίρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Σωληνουργεία Κορίνθου.

«Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Snam να κάνει την υποδομή της ολοένα και πιο έτοιμη να μεταφέρει όχι μόνο φυσικό αέριο και βιομεθάνιο, αλλά και υδρογόνο. Ενώ συνεχίζουμε την ανάλυση και πιστοποίηση του δικτύου μας, αντικαθιστούμε τα παλιά δίκτυα με νέους σωλήνες που έχουν δοκιμαστεί στο εργαστήριο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και μπορούν να μεταφέρουν υδρογόνο έως και 100% χωρίς μείωση της πίεσης. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε αέριο πλήρως απαλλαγμένο από διοξείδιο του άνθρακα έως το 2050» σχολίασε ο Massimo Derchi, Διευθυντής Βιομηχανικών Περιουσιακών Στοιχείων της Snam.

Η συνολική ποσότητα των πιστοποιημένων σωλήνων μεταφοράς υδρογόνου κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση από πολυαιθυλένιο (3LPE) και εσωτερική υγρή εποξική επένδυση, που εφαρμόζεται στις ιδίες εγκαταστάσεις. Με την υποστήριξη του μακροχρόνιου συνεργάτη της στην Ιταλία, της PIPEX Italia, η Σωληνουργεία Κορίνθου αποτελεί έναν αξιόπιστο προμηθευτή της Snam για πάνω από μια δεκαετία με περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ολοκληρωμένων και υπό εκτέλεση έργων.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Σωληνουργεία Κορίνθου και η Snam ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα απαραίτητα βήματα που επιτρέπουν σε αυτούς τους αγωγούς αερίου να πιστοποιηθούν για την μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Το σχέδιο δράσης περιελάμβανε ανάλυση προτύπων σχεδιασμού, ανάπτυξη των σχετικών προδιαγραφών πιστοποίησης και διαδικασιών δοκιμής, σχεδιασμό χάλυβα σύμφωνα με τις συνιστώμενες πρακτικές καθώς και εξειδικευμένες δοκιμές μεγάλης διαρκείας για την πιστοποίηση της αντίστασης σε θραύση, τόσο της συγκόλλησης όσο και του βασικού μετάλλου, σε πίεση σχεδιασμού και σε περιβάλλον 100% υδρογόνου. Το σχέδιο δράσης υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη RINA, έναν αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης, με σημαντική εμπειρία σε δοκιμές υδρογόνου και θραυστομηχανική.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης