Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ολλανδία: Η εταιρεία αλουμινίου Aldel σταματά την παραγωγή λόγω των τιμών της ενέργειας

Ολλανδία: Η εταιρεία αλουμινίου Aldel σταματά την παραγωγή λόγω των τιμών της ενέργειας
Η Aldel εκτιμά ότι μόνο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα 4.500 ευρώ ανά τόνο αλουμινίου, ενώ οι τιμές πώλησης αλουμινίου, οι οποίες επίσης έχουν αυξηθεί, είναι περίπου 2500 ευρώ ανά τόνο

 

Η Aldel σταματά την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου λόγω των σημερινών υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας.

Ο Chris McNamee δήλωσε στο Reuters ότι το εργοστάσιό στο Delfzijl της Ολλανδίας σταματά την παραγωγή του και θα παραμείνει σε αδράνεια από τη Δευτέρα έως τουλάχιστον στις αρχές του 2022. "Έχουμε μια πίεση πάνω μας τώρα επειδή δεν είμαστε αντισταθμισμένοι και δεν είμαστε αντισταθμισμένοι επειδή η ολλανδική κυβέρνηση δεν μας δίνει προβολή σε ίσους όρους ανταγωνισμού", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Chris McNamee.
Η εταιρεία, η οποία αντλεί έως 200MW ηλεκτρικής ενέργειας όταν λειτουργεί στη μέγιστη δυναμικότητα, καλεί την ολλανδική κυβέρνηση να την αποζημιώσει για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. "Θέλουμε απλώς τις ίδιες συνθήκες που έχουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί", είπε, αναφερόμενος σε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να αποζημιώσουν τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας για το κόστος που προκύπτει ως αποτέλεσμα των υψηλότερων ευρωπαϊκών τιμών του CO2.

Κόστος ενέργειας

Οι αναλυτές λένε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την αύξηση του κόστους ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ το κόστος των αδειών στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα συνέβαλε μέχρι το ένα πέμπτο της αύξησης.
Η Aldel, έχει τη δυνατότητα να παράγει 110.000 τόνους πρωτογενούς αλουμινίου και 50.000 τόνους ανακυκλωμένου αλουμινίου ετησίως. Η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο με την Glencore το 2020 για την προμήθεια 180.000 τόνων αλουμινίου ετησίως, αλλά αυτό βρίσκεται τώρα υπό επαναδιαπραγμάτευση, είπε ο McNamee.
Η Aldel, ιδιοκτησίας της York Capital, έχει 400 υπαλλήλους. Ο McNamee είπε ότι η παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου θα συνεχιστεί και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ορισμένοι εργαζόμενοι θα απολυθούν ή όχι ενώ η διακοπή συνεχίζεται. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας συνήθως ανέρχεται στο 40% του κόστους παραγωγής αλουμινίου. Η Aldel εκτιμά ότι μόνο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα 4.500 ευρώ ανά τόνο αλουμινίου, ενώ οι τιμές πώλησης αλουμινίου, οι οποίες επίσης έχουν αυξηθεί, είναι περίπου 2500 ευρώ ανά τόνο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης