Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γιατί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δεν ανησυχεί από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους - Έκανε το 7,5% των ελληνικών εξαγωγών το 18- 20

Γιατί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δεν ανησυχεί από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους - Έκανε το 7,5% των ελληνικών εξαγωγών το 18- 20
Ξεκινά το book building για την έκδοση του ομολογιακού σήμερα 10/11 για εγγραφή των επενδυτών μέχρι την Παρασκευή 12/11

Με αυτοπεποίθηση παρακολουθεί η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί το 14% του συνολικού κόστους παραγωγής της εταιρίας και από αυτό το 50% αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια και το υπόλοιπο 50% στο φυσικό αέριο. Η εταιρία διαθέτει μια σύμβαση που της εξασφαλίζει ικανοποιητικό κόστος στο ρεύμα και μπορεί προς το παρόν να μετακυλίει στις εξαγωγές της τις αυξήσεις του φυσικού αερίου σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή κ. Σπύρο Κουκόλη.

 Όπως δήλωσαν χθες κορυφαία στελέχη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με αφορμή τη σημερινή έναρξη του book building για το νέο ομολογιακό δάνειο της εταιρίας ύψους κατ΄ ανώτατο 250 εκατ. ευρώ, η εταιρία, παρά την εκρηκτική άνοδο των τιμών της ενέργειας αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την κατάσταση. Και τούτο διότι για ένα χρόνο ακόμη ισχύει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συνάψει με τη ΔΕΗ, ενώ σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, οι συνθήκες στην αγορά των μετάλλων επιτρέπουν τη μετακύληση των αυξημένων τιμών στους καταναλωτές των προϊόντων της εταιρίας. Μάλιστα όπως σημείωσε ο Οικονομικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Σπύρος Κοκκόλης, η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ένα διεθνές φαινόμενο και ως τέτοιο δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας ειδικά στον τομέα των εξαγωγών.

ΙΟΒΕ: Το 7,5% των ελληνικών εξαγωγών την τριετία 18-20 από τον όμιλο

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Πάνος Λώλος, γενικός διευθυντής της ΧΑΛΚΟΡ παρουσίασε τα βασικά σημεία μελέτης του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΟΡ σύμφωνα με την οποία ο όμιλος έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό καθώς πωλεί τα προϊόντα του σε πάνω από 2.500 πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο κύκλος εργασιών από πωλήσεις εκτός Ελλάδας αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 91% του συνολικού κύκλου εργασιών για τη χρήση 2020. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, κατά την τριετία 2018-2020 οι εξαγωγές του ομίλου αντιστοιχούσαν στο 7,5% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της Ελλάδος και οι επενδύσεις του στο 5,6% των επενδύσεων του κλάδου της μεταποίησης.

Ειδικότερα, για τη χρήση του 2020 οι εξαγωγές του ομίλου από την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μερίδιο 6,7% των εξαγωγών των βιομηχανικών προϊόντων, το 45,2% των εξαγωγών του κλάδου των βασικών μετάλλων. Επιπλέον, διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση με 17 εργοστασιακές μονάδες σε 4 χώρες και οι επενδύσεις για τη χρήση του 2020 αποτέλεσαν το 5,4% των επενδύσεων της μεταποίησης, και σχεδόν το 50% του κλάδου των βασικών μετάλλων σε έρευνα και τεχνολογία με στόχο την καινοτομία και την πρωτοπορία.
Στο 6μηνο 2021, ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα αποτελούσε το 8,5% του συνολικού τζίρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 62,5%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 5,1%, η Αμερική το 6,4%, η Ασία το 5,7%.

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

Τώρα σε ότι αφορά την έκδοση του ομολογιακού δανείου που αρχίζει σήμερα 10 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή πρέπει να σημειωθεί ότι τα 250 εκατ ευρώ που θα αντληθούν σχεδιάζεται να κατευθυνθούν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα, στην κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
Αναλυτικότερα, ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για νέες επενδύσεις σε ακίνητα και ειδικότερα για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα.
Η συγκεκριμένη επένδυση, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2022.

Ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ενώ ποσό μέχρι 154 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 45 ημερών από την ημερομηνία της έκδοσης του ΚΟΔ, για μείωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού - 43 εκατ. ευρώ στην EUROBANK για την αποπληρωμή αλληλόχρεων λογαριασμών ύψους 46 εκατ. ευρώ, ποσό 58 εκατ. ευρώ στην ALPHA BANK για την αποπληρωμή αλληλόχρεων λογαριασμών, υπολοίπου 58 εκατ. ευρώ και ποσό 55 εκατ. ευρώ στην Εθνική, για την αποπληρωμή αλληλόχρεων λογαριασμών ανεξόφλητου υπολοίπου 56 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ξεκινά η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ επταετούς διάρκειας και ύψους έως 250 εκατ. ευρώ και θα λήξει στις 12 Νοεμβρίου. Η έκδοση θα γίνει στην Ελλάδα με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς εντός της ελληνικής επικράτειας στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 1.000 ευρώ ανά ομολογία, με ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ. Το εύρος της απόδοσης καθορίστηκε μεταξύ 2,40% έως 2,90%. Η έκβαση της δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθεί στις 16 Νοεμβρίου 2021.

Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης, είναι η Τράπεζα Eurobank ΑΕ και η ALPHA Τράπεζα AE. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ και η Τράπεζα Optima Bank ΑΕ και ανάδοχοι η AXIA Ventures Group Ltd και η EUROXX Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Τράπεζα Eurobank ΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης