Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ποιά είναι η θέση της Mytilineos στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου; Τι λέει η Edison

Ποιά είναι η θέση της Mytilineos στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου; Τι λέει η Edison
Που βρίσκονται τώρα οι εκπομπές ρύπων των κολοσσών του αλουμινίου και πως θα μειωθούν - Ποιοί προηγούνται και η θέση της ελληνικής εταιρίας
Η πρόσφατη έκθεση της Edison αναλύει ένα θέμα κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία που αφορά την εκπομπή ρύπων και την υλοποίηση των σχεδίων αυτών στον κλάδο του αλουμινίου.
Η σημασία της ανάλυσης έχει δύο πλευρές, αυτήν την πραγματικής απανθρακοποίησης και την επενδυτική, που ευθυγραμμίζει τις εταιρίες με τα κριτήρια ESG και δίνει premium στις μετοχές τους.
Το δε περιβάλλον του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντικο για την Μytilineos, η οποία και ανακοίνωσε τον πλέον φιλόδοξο στόχο για μείωση κατά 70% των εκομπών ρύπων μέχρι το 2030.

Μόνο 6 εταιρίες από το σύνολο του κλάδου παγκοσμίως, στις οποίες αντιστοιχεί το 21% της παγκόσμιας παραγωγής έχουν υποβάλλει στόχους για μείωση της παραγωγής ρύπων.(Πρώτος Πίνακας)
Η καλύτερη από όλες είναι η ρώσικη Rusal στην οποία αντιστοιχεί το 6% της παγκόσμιας παραγωγής και η οποία αντλεί το 98% της ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές.
Ακολουθεί η Alcoa, o αμερικανικός κολοσσός που αντλεί το 78% της ενεργειάς του από ΑΠΕ και παράγει το 4,9% παγκοσμίως.
Το 70% αντλεί μια άλλη γνωστή μας εταιρία η νορβηγική Norsk Hydro που έχει το 3,2% της παραγωγής και από εκεί και πέρα έχουμε την Mytilineos που στην παρούσα φάση αντλεί το 28% και έχει το 0,3% και την Rio Tinto, το τμήμα αλουμινίου της οποίας έχει το 4,9%  αλλά δεν έχει δηλώσει αν κάνει χρήση πράσινης ενέργειας και την ινδική Hindalco που έχει το 1,9% και κάνει μηδενική χρήση ανανεωσίμων.

Eκπομπές και στόχοι

Μια άλλη κατηγοριοποίηση των εταιριών έχει να κάνει με το που βρίσκονται σε σχέση με την απανθρακοποίηση οι μεγάλες βιομηχανίες αλουμινίου σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες εκπομπές ρύπων και των στόχων ενόψει του 2025 και 2030.
Για παράδειγμα και όπως βλέπουμε στον δεύτερο πίνακα η Rusal εκπέμπει κάτω από 4t CO2e ήδη από τα στοιχεία του 2020 και είναι και η μόνη.
Οι υπόλοιπες είναι πάνω από 4t CO2e  με εξαίρεση το Atlantic Αluminium της Rio.H κατηγορία αυτή χαρακτηρίζεται ως μέση με επίπεδα ανεκτά, αλλά πάνω από τα ζητούμενα για την απανθρακοποίηση.
Στην ανάλυση των επιμέρους ομίλων παίζει ρόλο και η διασπορά των δραστηριοτήτων τους ανά γεωγραφική περιοχή.
Η κατηγορία εκείνων που κάνουν χρήση άνθρακα σε υπέρτατο βαθμό μπορεί να οδηγήσει τις εκπομπές μέχρι και στους 15t CO2e που θεωρούνται απαγορευτικοί για την παγκόσμια βιομηχανία μελλοντικά αλλά ενέχεται ο κίνδυνος να επωφεληθούν από νομικες τρύπες και να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό. Για αυτό και είναι κρίσιμο το πως θα εφαρμοστεί ο φόρος άνθρακα (CBAM) για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Για το 2025 μόνο η Norsk Hydro και η Mytilineos δεσμέυονται για μείωση των εκπομπών κάτω από τους 4τ CO2e ενώ για το 2030 ακολουθούν όλοι πλην της ινδικής Hindalco.

Πως θα εκπληρωθεί ο στόχος της Mytilineos

Kατά την Edison για να επιτύχει η Mytilineos τους στόχους της θα αυξήσει όπως έχει και στόχο την δευτερογενή παραγωγή αλουμινίου (ανακυκλούμενο) στο 40% από 20% μέχρι το 2030.
Θα μπορέσει σε πρώτη φάση να μειώσει τις εκπομπές κάτω από τα 4t CO2e ανά τόνο το 2024 για παραγωγή αλουμινίου πρώτης ποιότητας εκπομπής 3,2 tCO2e.
Και μέχρι το 2030 να φτάσει την μείωση του 65%.

Παραγωγή, μερίδιο και χρήση ΑΠΕ


Μυτιληναίος_1.png

Οι δεσμεύσεις των μεγάλων το 2025 και το 2030


μυτιληναίος_2.png


Η μείωση των εκπομπών ρύπων προς τους στόχους μέχρι το 2030


μυτιληναίος3.png

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα η συνδυαζόμενη χρήση primary και ανακυκλούμενου αλουμινίου οδηγεί στον στόχο των χαμηλών εκπομπών κάτω από τα 4t CO2e

Η μείωση των εκπομπών CO2 κατά το International Aluminium Institute θα κοστίσει 0,5 -1,5 δολ/τόνο και θα επιτευχθεί από την αύξηση της παραγωγής δευτερογεννούς αγοράς, όπου συμπεριλαμβάνεται και το ανακυκλούμενο scrap σε μερίδιο 50% επί του συνόλου το 2050 στους 80 εκατ τόνους από το 33% που σντιστοιχούσε σε 31 εκατ τόνους το 2018.
Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του αλουμινίου πρώτης ποιότητας σε 90 εκατ τόνους το 2050 με παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Η χρήση του προϊόντος σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πράσινα κτίρια και ελαφρού βάρους προϊόντα θα υποστηρίξει την ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης