Σκρέκας: Καθ΄όλο το 22 θα ισχύσουν τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας αν χρειασθεί

Σκρέκας: Καθ΄όλο το 22 θα ισχύσουν τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας αν χρειασθεί
Δέσμευση ΥΠΕΝ για προώθηση στις Βρυξέλλες της διακοψιμότητας και της αντιστάθμισης - Τι είπε για το Net Metering

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022 τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα δεσμεύτηκε για εντατικοποίηση των προσπαθειών έγκρισης, από την Κομισιόν, της επέκτασης των μέτρων της αντιστάθμισης ρύπων και της διακοψιμότητας.
Επίσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της σύνδεσης με το δίκτυο βιομηχανιών που εγκαθιστούν συστήματα αυτοπαραγωγής.

Αντιστάθμιση και Διακοψιμότητα

Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Πάνος Λώλος, ο Α΄ αντιπρόεδρος Πάνος Σκιαδάς και το μέλος Βασίλης Έξαρχος, συναντήθηκε με τον κ. Σκρέκα προκειμένου να του εκφράσει την αγωνία των επιχειρήσεων για την αύξηση των τιμών ενέργειας, τη σημαντική επιβάρυνση που επιφέρουν στο κόστος παραγωγής και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά της. Επίσης συζητήθηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις τα οποία είναι μεν ικανοποιητικά αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν την τεράστια αύξηση κόστους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συνδέσμου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν κατά το υπόλοιπο του έτους και εφόσον δεν παρατηρηθεί αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει τις εντατικές προσπάθειες με σκοπό την έγκριση από την Ε.Ε. της επέκτασης για την αντιστάθμιση λόγω επιβάρυνσης από το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και της διακοψιμότητας.

Νet Metering

Όσον αφορά στο μέτρο Net Metering και το αίτημα επέκτασης υποδομών, δικτύων και αδειοδοτήσεων, ανέφερε ότι το υπουργείο προετοιμάζει την παρουσίαση προγράμματος μέσω του οποίου θα επιδοτείται το κόστος σύνδεσης χωρίς περιορισμό στην απόσταση. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης επενδύσεων που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση με ταυτοχρονισμό.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υπέβαλαν μια σειρά προτάσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας και υπήρξε συμφωνία ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι προϋπόθεση της αντιμετώπισης της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης και προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Σκρέακς ζήτησε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω στήριξη της βιομηχανίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά της, ενισχύοντας τη συμβολή της στη διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Στερεά Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός εκλήθη να συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση του Συνδέσμου όπου βεβαίως το ενεργειακό κόστος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης με τους 100 και πλέον εκπροσώπους βιομηχανιών της Στερεάς Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης