ΛΑΡΚΟ: Και πάλι στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων

ΛΑΡΚΟ: Και πάλι στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων
Κίνδυνος και για νέα ευρω-πρόστιμα για τη ΛΑΡΚΟ

Ένα καλό κι ένα καλό νέο έρχονται από το «μέτωπο» του γόρδιου δεσμού της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Το καλό νέο είναι ότι ο πόλεμος στη Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ένα ξέφρενο …ράλι στην τιμή του νικελίου που ξεπέρασε το 60% σε σύγκριση με τις τιμές πριν την εισβολή των Ρώσων, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα του κυβερνητικού επιτελείου ότι μπορεί ο δίδυμος διαγωνισμός για την πώληση της νικελοβιομηχανίας, ο οποίος παίρνει διαρκώς παρατάσεις, να έχει αίσιο τέλος.
Το κακό νέο είναι ότι έχει ήδη κλείσει μια διετία από τότε που η κυβέρνηση έθεσε τη ΛΑΡΚΟ σε ειδική διαχείριση ξεκινώντας τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, υπό το βάρος των πιέσεων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) το οποίο είχε αποφασίσει την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων ύψους περίπου 136 εκατ. ευρώ. Και την ερχόμενη Τετάρτη η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο εδώλιο του ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη νικελοβιομηχανία.

Το γεγονός πως μια επιχείρηση τελεί σε κατάσταση πτώχευσης δεν θίγει την υποχρέωση ανάκτησης των ενισχύσεων. Για να μην χρειαστεί να ανακτηθούν οι κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει είτε να σταματήσει η δραστηριότητα της βιομηχανίας, είτε να βρεθεί επενδυτής ο οποίος θα συνεχίσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2013, όταν η Επιτροπή κίνησε έρευνα για τα μέτρα στήριξης της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την περίοδο 2008-2011, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας, συνολικού ύψους περίπου 136 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2014 εκδόθηκε απόφαση με την οποία η Επιτροπή έκρινε ότι οι ενισχύσεις ήταν παράνομες και μη συμβατές με την εσωτερική αγορά και έπρεπε να ανακτηθούν.

Tο ιστορικό

Η ΛΑΡΚΟ άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ (ΓΔΕΕ) ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής. Η προσφυγή απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο 2018. Δύο χρόνια αργότερα το ΔΕΕ αναίρεσε το μέρος της απόφασης του 2018 που αφορούσε την «εγγύηση 2008» εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου για δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χορήγησε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος στη ΛΑΡΚΟ αλλά απέρριψε την αναίρεση της ΛΑΡΚΟ και ανέπεμψε την υπόθεση ενώπιον του ΓΔΕΕ η οποία θα εκδικαστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Παράλληλα, από το 2017 τρέχει κι άλλη υπόθεση για τη ΛΑΡΚΟ καθώς το ΔΕΕ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της σχετικά με την ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων και κατόπιν νέας προσφυγής της Επιτροπής, τον περασμένο Ιανουάριο, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης