Έξοδο κινδύνου από την υποχρεωτική μείωση της παραγωγής αναζητεί η βιομηχανία - Αναμένεται παρέμβαση ΣΕΒ, επιστολή Eurometaux

Έξοδο κινδύνου από την υποχρεωτική μείωση της παραγωγής αναζητεί η βιομηχανία - Αναμένεται παρέμβαση ΣΕΒ, επιστολή Eurometaux

Η ΡΑΕ θα αξιολογήσει τις εξαιρέσεις - Παράταση μέχρι 20 Οκτωβρίου της διαδικασίας

Σχετικά Άρθρα
Οδό διαφυγής από τον υποχρεωτικό κόφτη 15% στην ζήτηση φυσικού αερίου αναζητάει η εγχώρια βιομηχανία αξιοποιώντας την δυνατότητα των εξαιρέσεων που προβλέπει η απόφαση τη ΕΕ. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις και η αγωνία για τις επιπτώσεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα από την πρόταση για υποχρεωτική μείωσης της ζήτησης κατά 5% τις ώρες αιχμής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις με τη συνδρομή συμβούλων προετοιμάζουν την υποβολή φακέλων για την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση μείωση της ζήτησης στο φυσικό αέριο. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έπειτα από αίτημα της βιομηχανίας που έγινε αποδεκτό από τη ΡΑΕ μετατίθεται από τις 20 Σεπτεμβρίου (σήμερα) στις 10 Οκτωβρίου.

Η Ε.Ε., πέραν των προστατευόμενων καταναλωτών (νοικοκυριά, νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας υγείας όλων των βαθμίδων, σχολικά συγκροτήματα, αεροδρόμια, κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες) δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εξαιρούν κατά προτεραιότητα μεγάλους καταναλωτές, που παρέχουν αγαθά ή και υπηρεσίες, τα οποία αξιολογούνται ως κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Η κάθε βιομηχανία αξιοποιώντας αυτή την εξαίρεση θα πρέπει να στοιχειοθετήσει ότι ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία , κάτι που θα αξιολογήσει στη συνέχεια η ΡΑΕ για να οριστικοποιηθεί o σχετικός κατάλογος, διαδικασία που θα λάβει χαρακτηριστικά διαμάχης μεταξύ των επιχειρήσεων, για μια θέση στη λίστα στων εξαιρέσεων.

Επιστολή Eurometaux

Στο μεταξύ, νέο μέτωπο άνοιξε πανευρωπαϊκά η απόφαση της Επιτροπής για υποχρεωτικό κόφτη και στην ηλεκτρική ενέργεια. Το βάρος της υποχρεωτικότητας πέφτει στην ενεργοβόρα βιομηχανία με τις μεγάλες καταναλώσεις. Κύκλοι της βιομηχανίας επισημαίνουν την δυσκολία αντικατάστασης του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας με άλλα καύσιμα και εκφράζουν τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις στην παραγωγή, την απασχόληση, τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητά της .
Η εγχώρια βιομηχανία συντονίζεται με τους Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους που έχουν ανοιχτά εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους στα μέτρα της Κομισιόν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες κεντρική παρέμβαση αναμένεται να κάνει και ο ΣΕΒ με συγκεκριμένες προτάσεις που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τις βιομηχανίες – μέλη του.

Αλλωστε την επιστολή προς την Κομισιόν του συνδέσμου Eurometaux στις 9 Σεπτεμβρίου μεταξύ των εκπροσώπων 40 μεγάλων βιομηχανιών και ενώσεων του κλάδου υπογράφουν και 3 Ελληνες και συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, ο γενικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Π. Λώλος και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Α. Κοντολέων. Όπως τονίζει η επιστολή το 50% της δυναμικότητας παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου έχει εξαναγκαστεί να σταματήσει να λειτουργεί λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης ο κλάδος του χαλκού και του νικελίου.
««Ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση για το ορατό μέλλον, με μια τέλεια καταιγίδα τιμών ρεύματος που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, χωρίς καμία ρευστότητα στην αγορά λόγω των επισφαλών προμηθειών φυσικού αερίου, με μια συνεχιζόμενη απόσυρση πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών και με τις υπόλοιπες πηγές ηλεκτρισμού να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς» τονίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών.

Επιστολή δυσαρέσκειας από 12 Συνδέσμους Ενεργοβόρων

Δυσαρέσκεια απέναντι στα μέτρα της Επιτροπής εκφράζουν με επιστολή τους και 12 κλαδικοί σύνδεσμοι ενεργοβόρων βιομηχανιών (Τσιμέντα, Γυαλί, Μέταλλα, Χάλυβας κλπ).
Σε επιστολή τους προς την Τσεχική Προεδρία της ΕΕ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των εξελίξεων στην αγορά εξαιτίας της αυξησης των τιμών ηλεκτρικης ενέργειας και φυσικού αερίου που έχουν ήδη προκαλέσει παύση λειτουργίας εργοστασίων ή μείωση της παραγωγής σε πολλούς κλάδους. Κάθε μέρα που περνά, η κατάσταση χειροτερεύει με πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες στις επενδύσεις στην Ευρώπη, τονίζουν .

«Σε αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς λείπει η αίσθηση του επείγοντος στη σειρά μέτρων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ενέργειας. Πολλά από αυτά τα μέτρα απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία, διατυπώνονται με ευρείς και, κατά καιρούς, αόριστους όρους και είναι ασαφής ως προς την εφαρμογή τους στη βιομηχανία’’ τονίζουν εκφράζοντας την σαφή διαφωνία τους και δυσαρέσκεια από τα μέτρα της Επιτροπής. Οι σύνδεσμοι καλούν την ΕΕ να θεσπίσει επειγόντως μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ με στόχο τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς και μέτρα για την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης