Τελευταία Νέα

Καμία πρόοδος σε PPAs, ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ για την βιομηχανία - Επιβάρυνση στα τέλη χρήσης

Καμία πρόοδος σε PPAs, ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ για την βιομηχανία - Επιβάρυνση στα τέλη χρήσης
Σχέδιο στήριξης 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων έντασης ενέργειας εκπονεί η Δανία

Με καζάνι που βράζει μοιάζει το τοπίο τους κόλπους της βιομηχανίας καθώς κανένα από τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς το ΥΠΕΝ για την μείωση του ενεργειακού κόστους δεν έχει προχωρήσει, ενώ ο χρόνος λήξης των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ η ενεργοβόρος βιομηχανία μετράει αντίστροφα. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί μετά και την επιβολή αυξήσεων στα ΥΚΩ που δρομολογήθηκε με νομοθετική ρύθμιση και σκοπό την δημιουργία ενός αποθεματικού λογαριασμού για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, με τις διασυνδέσεις Σύρου, Πάρου και Μυκόνου (2018) και Νάξου (2020), οι ΥΚΩ πρέπει να μειωθούν κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Με τη διασύνδεση Κρήτης, αντίστοιχα, οι ΥΚΩ θα πρέπει να μειωθούν κατά 380 εκατ. ευρώ το 2022 (πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας Κρήτης-Πελοποννήσου) και μετά την ολοκλήρωση και της Κρήτης-Αττικής το 2023, η μείωση εκτιμάται σε 550 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Αντ αυτού, με την αναπροσαρμογή που δρομολογήθηκε με νομοθετική ρύθμιση από 1ης Νοεμβρίου, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με ένα πρόσθετο κόστος που υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 300 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές ήρθαν σε συνέχεια αυξήσεων στα τέλη χρήσης συστήματος από 1ης Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της ΡΑΕ στη βάση εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τον υπολογισμό του ετήσιου ρυθμιζόμενου εσόδου. Συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) η χρέωση συστήματος από 1,963 ευρώ/μεγαβατώρα το 2021 αναπροσαρμόστηκε σε 3,728 ευρώ/μεγαβατώρα, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης από 1,384 ευρώ/μεγαβατώρα σε 3,869 ευρώ/μεγαβατώρα και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο χαμηλής τάσης από 6,35 ευρώ/μεγαβατώρα σε 9,78 ευρώ/μεγαβατώρα.


Τα έσοδα του ΤΕΜ " διατηρούν '' το πλαφόν για τα PPAs

Στο μεταξύ η βιομηχανία μέσης τάσης δεν έχει εισπράξει ακόμη το ποσό που αντιστοιχεί στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ και το οποίο ανέρχεται συνολικά σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ του 2022.

Όλα αυτά ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση από πλευράς του ΥΠΕΝ στα συνεχή αιτήματα της βιομηχανίας για εξαίρεση των διμερών συμβολαίων (PPAs) από το πλαφόν που έχει επιβληθεί στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά και ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με τη ΔΕΗ. Το ζήτημα φαίνεται να κολλάει κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών καθώς μια τέτοια αλλαγή θα περιορίσει τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε και από την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Αν και η συνάντηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και ο αρμόδιος υπουργός έδειξε να κατανοεί το προβλήματα του κλάδου, η βιομηχανία εξακολουθεί να κάθετε σε αναμμένα κάρβουνα και να αναμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης για να καθορίσει τη στρατηγική της στο μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους.

Στο μεταξύ, η Δανία  κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προσωρινού Πλαισίου για την Κρίση, ένα σχέδιο 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων έντασης ενέργειας στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, το οποίο θα διαχειρίζεται η Danish Business Authority, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο. Το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε ενεργοβόρες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις («ΜΜΕ») και μεγάλες εταιρείες σε όλους τους τομείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης