Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: 'Εγκριση εξαίρεσης από το πλαφόν ζήτησε από την ΕΕ για τα PPAs - Οι κρίσιμες εκκρεμότητες

ΥΠΕΝ: 'Εγκριση εξαίρεσης από το πλαφόν ζήτησε από την ΕΕ για τα PPAs - Οι κρίσιμες εκκρεμότητες
Έντονες είναι οι ανησυχίες ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης και όχι τα χρηματοοικονομικά

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξαίρεση των διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού PPAs από το πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί στην ελληνική χονδρική αγορά, έχει ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του ΕΣΕΚ.  Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα αμέσως μετά την έγκριση από την Κομισιόν θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.  Όπως είναι γνωστό η εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν αποτελεί αίτημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, αλλά και τις ίδιας της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με δυο βιομηχανίες για τη σύναψη δεκαετών συμβολαίων προμήθειας.

Ποια συμβόλαια θα αφορά;

Ωστόσο από την πλευρά της βιομηχανίας εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Έντονες είναι οι ανησυχίες ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης και όχι τα χρηματοοικονομικά, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων με φθηνότερο ρεύμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Επιπλέον ανησυχίες εκφράζονται για το χρόνο έγκρισης από την Κομισιόν και προώθησης της νομοθετικής ρύθμισης καθώς η γραφειοκρατία ενδέχεται να οδηγήσει σε παράταση της εκκρεμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες από τις διμερείς συμβάσεις που είχε η ΔΕΗ με βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και όπως προαναφέρθηκε, ήδη συζητά τη σύναψη PPAs με δύο μεγάλους ομίλους που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο Τιτάνας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία εμμένει στην εξαίρεση από το πλαφόν τόσο των συμβολαίων φυσικής παράδοσης όσο και των χρηματοοικονομικών, ειδικά αυτών που αφορύν ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά, διότι οι συγκεκριμένοι σταθμοί παράγουν μόνον κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει ηλιοφάνεια.
Έτσι η παραγωγή τους είναι ασυμβίβαστη με τη λειτουργία της βιομηχανίας σε 24ωρη βάση. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να εξομαλυνθεί αν η εξαίρεση από το πλαφόν αφορούσε και τα χρηματοοικονομικά PPAs, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαχειριστούν αποδοτικότερα τις συμβάσεις τους. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι εξάλλου ότι τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης διατηρούν τη διαμεσολάβηση του προμηθευτή ηλεκτρισμού.

Σταθερό κόστος και επιπλέον ενισχύσεις το ζητούμενο

Εκείνο που επιδιώκει η βιομηχανία, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) κ. Αντώνης Κοντολέων, είναι η ελληνική μεταποίηση να απολαμβάνει τις ίδιες τιμές ρεύματος με τους ανταγωνιστές της, τουλάχιστον εντός Ευρώπης.
Διαχρονικά όμως, οι τιμές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά και πολλές στρεβλώσεις.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές διαφορές της ελληνικής αγοράς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι όλη η ποσότητα του ηλεκτρισμού περνάει υποχρεωτικά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Από τον Ιούλιο μάλιστα που θεσπίστηκε το πλαφόν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να συνάψουν διμερή συμβόλαια.
Η ελληνική βιομηχανία ζητεί σταθερό κόστος για να κάνει επενδύσεις και να προγραμματίσει τις πωλήσεις της τονίζει ο κ. Κοντολέων, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία εγγυάται τιμή 110 ευρώ για το 2023 για τη βιομηχανία της.
«Αυτό που μας σώζει επί του παρόντος είναι οι επιδοτήσεις» προσθέτει σημειώνοντας ωστόσο ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να προγραμματίσει περιμένοντας κάθε μήνα να ανακοινωθεί το ύψος της επιδότησης.

Όπως τονίζει θα ήταν δυνατόν, ειδικά για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, που δεν είναι πολλές, να υπήρχε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης, επιπλέον των επιδοτήσεων, της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 45 ευρώ/MWh, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ανταγωνιστικό κόστος. Μάλιστα ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση προώθησε ένα αντίστοιχο ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης, ύψους 85 εκατ. ευρώ, για το ενεργειακό κόστος των αρτοποιών και των αγροτών μέσα από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης