Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ιταλία: Tο σχέδιο πράσινων επιδοτήσεων της ΕΕ «μπορεί και πρέπει» να βελτιωθεί

Ιταλία: Tο σχέδιο πράσινων επιδοτήσεων της ΕΕ «μπορεί και πρέπει» να βελτιωθεί
Η Επιτροπή πρότεινε επίσης ότι τα κράτη μέλη που επιδιώκουν να βοηθήσουν τις πράσινες βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντλήσουν περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πράσινες επιδοτήσεις «μπορούν και πρέπει» να βελτιωθούν, ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Adolfo Urso, ενόψει των συνομιλιών με ομολόγους της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να επιτραπούν υψηλότερα επίπεδα κρατικής βοήθειας ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κόμβος παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πράσινων προϊόντων και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.
Η ιδέα δεν είναι δημοφιλής σε χώρες όπως η Ιταλία με περιορισμένους προϋπολογισμούς, καθώς φοβούνται ότι οι χαλαρότεροι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις θα επιτρέψουν σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία να δαπανήσουν περισσότερα από άλλα μέλη της ΕΕ.
Η πρόταση των Βρυξελλών είναι «ένα σημείο εκκίνησης που μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί, για να γίνει πραγματικά αποτελεσματικό», ανέφερε ο Urso σε δήλωση, προσθέτοντας ότι το σχέδιο πρέπει να είναι «πιο φιλόδοξο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση».

Για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού, η Επιτροπή πρότεινε επίσης ότι τα κράτη μέλη που επιδιώκουν να βοηθήσουν τις πράσινες βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντλήσουν περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες

Μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά εν μέσω αντίθεσης από την Ολλανδία και άλλες χώρες για περισσότερες δαπάνες και διευκολύνσεις χρέους της ΕΕ, δεν είναι σαφές εάν και πότε θα μπορούσε να συμβεί.

Ο Urso είπε ότι η Ιταλία θα επιμείνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δημιουργία μιας νέας κεντρικής διευκόλυνσης δαπανών της ΕΕ, βασισμένη στη «θετική εμπειρία» του ταμείου μετά την πανδημία και του προγράμματος SURE για την ανεργία.

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν ευνοούνται αδικαιολόγητα χώρες με μεγαλύτερη καταναλωτική ισχύ και τόνισε την ανάγκη για δάνεια σε ολόκληρη την ΕΕ για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών και ζήτησε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ιδέα του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Ο Urso είπε ότι θα συνομιλήσει με συναδέλφους από την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Κύπρο και τον Επίτροπο Βιομηχανίας της ΕΕ Thierry Breton πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης