
Προβληματισμός στην EUROFER για τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα απλούστευσης
Έντονη ανησυχία εκφράζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα για την αποτελεσματικότητα των τροποποιήσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη λειτουργία του Μηχανισμού Προσαρμογής Άνθρακα στα Σύνορα της ΕΕ (CBAM) αλλά και για το γεγονός ότι στις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης δεν υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος παρά το γεγονός ότι ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τις πολιτικές ηγεσίας χωρών όπως η Γαλλία.
Με αφορμή συνέδριο που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Παρίσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα γαλλικά υπουργεία Οικονομικών και Κλιματικής Αλλαγής, η EUROFER (Σύνδεσμος της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα) τονίζει τόσο τον επείγοντα χαρακτήρα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον CBAM όσο και την ανάγκη η απλούστευση του, που προωθείται από την Κομισιόν, να συμβαδίζει με την αποτελεσματικότητα του.
«Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η EUROFER, ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν βασικά ζητήματα όπως η αναδιάταξη των προμηθειών, οι εξαγωγές και η ένταξη στο νέο φόρο προϊόντων που βρίσκονται χαμηλότερα στην αλυσίδα αξίας».
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η Κομισιόν ανακοίνωσε πως οι νομοθετικές προτάσεις για κρίσιμες πτυχές του CBAM, όπως οι εξαγωγές και η συμπερίληψη των τομέων που βρίσκονται χαμηλότερα στην αλυσίδα αξίας, θα παρουσιαστούν στις αρχές του επόμενου έτος.
Αναδιάταξη προμηθειών
Επιπλέον, όπως αναφέρει η Eurofer το μείζον ζήτημα της αναδιάταξης των προμηθειών, επί του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνεται στον προγραμματισμό της Κομισιόν για τις επικείμενες νομοθετικές προτάσεις.
Μάλιστα τονίζει ότι η στάση αυτή της Κομισιόν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αίσθηση του επείγοντος που εκφράζουν και τα δυο υπουργεία της Γαλλίας.
Η EUROFER ανησυχεί για τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα απλούστευσης του CBAM και σημειώνει ότι ενώ η Κομισιόν επισπεύδει την απλούστευση μέσω του Πακέτου Omnibus η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για την έλλειψη επείγουσας ανάγκης διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα του CBAM.
Η φετινή αναθεώρηση του CBAM είναι κρίσιμη για την επίτευξη και των δύο στόχων. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του, απαιτούνται επειγόντως σημαντικές βελτιώσεις, όπως:
• Εισαγωγή μιας διαρθρωτικής νομοθετικής λύσης για τον πολύ υψηλό κίνδυνο που θα προκύψει από την αναδιάταξης των προμηθειών.
• Εισαγωγή διαρθρωτικής λύσης για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών, αποφεύγοντας έτσι τη διαρροή άνθρακα ·
• Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του CBAM σε προϊόντα χάλυβα που βρίσκονται χαμηλότερα στην αλυσίδα αξίας.
Κατανομή δικαιωμάτων ρύπων
Επιπλέον, οι προεπιλεγμένες τιμές και η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων ρύπων πρέπει να τηρεί την περιβαλλοντική ακεραιότητα του μηχανισμού. Εάν αυτές οι προσαρμογές δεν εφαρμοστούν φέτος, ο συνδυασμός του CBAM και της σταδιακής κατάργησης της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων ρύπων δεν θα παράσχει επαρκή προστασία έναντι της διαρροής άνθρακα. Αντίθετα, όπως αναφέρει η EUROFER, θα δώσει περαιτέρω κίνητρα για τη μετεγκατάσταση της παραγωγής σε τρίτες χώρες, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τη βιομηχανία χάλυβα όσο και την υπόλοιπη αλυσίδα αξίας.
Σύμφωνα με τη EUROFER ο διοικητικός φόρτος για τις εταιρίες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί μέσω απλούστερων διαδικασιών και οι υποχρεώσεις αναφοράς στο πλαίσιο του CBAM δεν θα πρέπει να ισχύουν για ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται εκτός ΕΕ, μεταποιούνται στο εξωτερικό και στη συνέχεια επανεισάγονται στην ΕΕ ως προϊόντα CBAM.
Καταλήγοντας η EUROFER σημειώνει ότι με αυτές τις συστάσεις, ένας πιο αποτελεσματικός αλλά απλούστερος CBAM είναι δυνατόν να ισχύσει αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί επειγόντως. Η εφαρμογή του μηχανισμού χωρίς τις απαραίτητες βελτιώσεις θα διαβρώσει περαιτέρω το ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα.
Πολύ δε περισσότερο που η τιμή του CO2 έχει φθάσει στην Ε.Ε στα 80 ευρώ/τόνο, ενώ πάνω από 25 εκατομμύρια τόνοι χάλυβα - που ισοδυναμεί με περίπου το 20% της παραγωγής της ΕΕ - εισάγονται ετησίως από τρίτες χώρες χωρίς κόστος CO2.
www.worldenergynews.gr