
Η Nissan την Τρίτη, ανακοίνωσε, σύμφωνα με αναφορές του Reuters, ότι ο Ivan Espinosa, επικεφαλής σχεδιασμού της, θα αναλάβει το τιμόνι της εταιρίας από την 1η Απριλίου, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο το τέλος εβδομάδων εικασιών σχετικά με το ποιος θα διαδεχόταν τον Makoto Uchida ως ηγέτη της προβληματικής ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία προγραμματίζει μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στις 6.30 μ.μ. τοπική ώρα Τόκιο.
Ο νέος CEO
Ο Uchida είχε πιεστεί να παραιτηθεί μετά από επιδείνωση των κερδών της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας και την κατάρρευση των συνομιλιών συγχώνευσης με τη Honda
Δεν είναι σαφές εάν ο διορισμός του Εσπινόζα, που είναι σήμερα 46 ετών, θα βάλει ξανά αυτές τις συνομιλίες στο τραπέζι ή θα ανοίξει τη δυνατότητα επένδυσης από άλλον εταίρο.
Ο Espinosa, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία το 2003, έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στο Μεξικό, αλλά έχει επίσης θέσεις στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη.
Έχει επιβλέψει πρωτοβουλίες σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων και διαχειρίστηκε την παγκόσμια στρατηγική και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Βρίσκεται στον τρέχοντα ρόλο του από τον Απρίλιο του 2024, μια δουλειά που ανέλαβε ως μέρος μιας ανατροπής με στόχο την επιτάχυνση της στροφής της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τα ηλεκτρικά οχήματα.
Τα προβλήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας
Η Nissan κατακλύζεται από χρόνια παραπαίουσας αναταραχής στις πωλήσεις και τη διαχείριση, χωρίς ποτέ να ανακάμψει πλήρως από την επιτυχία της επωνυμίας της μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Carlos Ghosn το 2018, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς του Τόκιο για οικονομική κακή συμπεριφορά.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους έως το τέλος Μαρτίου, η Nissan μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη της τουλάχιστον τρεις φορές.
Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές μάρκες αυτοκινήτων πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Κινέζους κατασκευαστές EV, οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει τη βιομηχανία με κομψά αυτοκίνητα πλούσια σε λογισμικό. Αλλά η Nissan αγωνίζεται επίσης να ξεπεράσει βαθύτερα προβλήματα όπως η αποτυχία της να λανσάρει υβριδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναταραχή που έμεινε μετά την αποχώρηση του Ghosn.
Επιπλέον, αντιμετωπίζει πιθανούς δασμούς σε οχήματα που εξάγει στις ΗΠΑ από το Μεξικό, έναν σημαντικό κόμβο παραγωγής.
www.worldenergynews.gr