Η ενέργεια ζωογόνος δύναμη για τη MYTILINEOS

tags :
Η ενέργεια ζωογόνος δύναμη για τη MYTILINEOS
Με ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα, το νερό. Με ενέργεια από το φυσικό αέριο. Έτσι κατάφερε η MYTILINEOS να σταθεί όρθια το πρώτο εννεάμηνο της κρίσης του κορωνοϊού που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Χάρη στα εξαιρετικά αποτελέσματα της ενέργειας, η εταιρεία όχι απλά κατάφερε να έχει κέρδη σε μία δύσκολη συγκυρία, αλλά και να θέτει τις βάσεις για ακόμα μία ισχυρή χρονιά.

Το EBIDTA του Τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στα πρόσφατα αποτελέσματα που δημοσίευσε η εταιρεία για το εννεάμηνο του 2020 αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αύξηση 52% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με κέρδη 51 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ. Η σύγκριση μάλιστα με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, με την αύξηση του EBIDTA να εκτοξεύεται στο 122%.

Ενσωματώνοντας την «πράσινη» ενέργεια στο ενεργειακό της μείγμα, η MYTILINEOS καταφέρνει να παράγει αξία, χωρίς να σπαταλά πόρους. Ταυτόχρονα καθίσταται ηγέτης της εγχώριας αγοράς, κατακτώντας τις κορυφαίες θέσεις στους τομείς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (περισσότερες από 250.000 παροχές σε ολόκληρη τη χώρα), την ώρα που διατηρεί την πρωτιά στην εισαγωγή LNG (45%).

Με ναυαρχίδα την Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS φθάνει σε σπίτια και επιχειρήσεις με τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια της αγοράς. Με ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 1.200 MW θερμικών μονάδων και 222 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καλύπτει άνω του 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

H Protergia διαχειρίζεται όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της MYTILINEOS, στις οποίες περιλαμβάνονται μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα).

Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Μεταλλουργίας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στη χώρα. Μέσω της καθαρής ενέργειας η MYTILINEOS φιλοδοξεί να γίνει μία πραγματικά «πράσινη» βιομηχανία. Όπως δεσμεύθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευ. Μυτιληναίος, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα.

Η εταιρεία φιλοδοξεί επιπλέον να συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 826 MW που αναμένεται μέσα στο 2021. H αποδοτικότητά της θα είναι άνω του 63% -καθιστώντας την μία από τις αποδοτικότερες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η MYTILINEOS επεκτείνεται και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, αλλά και της αποθήκευσης, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), έχοντας καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές στον κόσμο.

Όπως τόνισε και ο οικονομικός διευθυντής της MYTILINEOS, Γιάννης Καλαφατάς σε συνέντευξή του στο Bloomberg, οι δραστηριότητες της εταιρείας στον εν λόγω Τομέα θα αποτελέσουν «σημαντικό καταλύτη» για τη λειτουργική της κερδοφορία το ερχόμενο έτος, με «σημαντική αύξηση των νέων έργων και του ανεκτέλεστου υπολοίπου».

Το υπόλοιπο του 2020, αλλά και η επόμενη χρονιά αναμένονται να κινηθούν σε θετικά επίπεδα, αφού παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, η MYTILINEOS με τις σταθερά υψηλές επιδόσεις στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου αλλά και την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων EPC στους τομείς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας έχει θέσει ισχυρές βάσεις για μια εξαιρετική επίδοση, ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.


Δεκέμβριος 2020 - www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης