Commodities

H ΕΕ προσθέτει το λίθιο στη λίστα των κρίσιμων πρώτων υλικών

H ΕΕ προσθέτει το λίθιο στη λίστα των κρίσιμων πρώτων υλικών
Η Ευρώπη θα χρειαστεί έως και 18 φορές περισσότερο λίθιο έως το 2030 και 60 φορές περισσότερο έως το 2050 δήλωσε ο Maros Sefcovic
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε το λίθιο (στοιχείο για μπαταρίες) στον κρίσιμο κατάλογο πρώτων υλών την Πέμπτη 3/9/2020 και παρουσίασε ένα σχέδιο για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό τους για την υποστήριξη της πράσινης ανάκαμψης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές υλικών της, από το πυρίτιο έως τις σπάνιες γαίες, ανέφερε η Επιτροπή, ένα ζήτημα που επισημάνθηκε μετά τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού όταν ξέσπασε η πανδημία COVID-19.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο κατάρτισε για πρώτη φορά έναν κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών το 2011 ως απάντηση στις ανερχόμενες τιμές των εμπορευμάτων, ανακοίνωσε ότι έχει προσθέσει το λίθιο, τον βωξίτη μετάλλευμα αργιλίου, το τιτάνιο - που χρησιμοποιείται στην αεροδιαστημική και για ορθοπεδικά εμφυτεύματα και το στρόντιο σύμφωνα με το Reuters.
Το Ήλιο αποσύρθηκε από τη λίστα με 30 υλικά τώρα.

Το λίθιο επισημάνθηκε από την Επιτροπή ως απαραίτητο για τη μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και την αποθήκευση ενέργειας. Αυτά τα πεδία σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί έως και 18 φορές περισσότερο λίθιο έως το 2030 και 60 φορές περισσότερο έως το 2050, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Maros Sefcovic.
Η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την τρέχουσα εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα με την εξάρτηση από κρίσιμες πρώτες ύλες. Αυτό έχει μεγεθυνθεί από τις διαταραχές του κορωνοϊού στις στρατηγικές μας αλυσίδες αξίας », δήλωσε ο Sefcovic.
Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή στοχεύει να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή συμμαχία πρώτων υλών τις επόμενες εβδομάδες, εστιάζοντας πρώτα στην επιτακτική ανάγκη για σπάνιες γαίες και μαγνήτες, ζωτικής σημασίας για την ανανεώσιμη ενέργεια, την άμυνα και το διάστημα.

Έχει επίσης θέσει στόχους για να αυξήσει την ανακύκλωση κρίσιμων υλικών από την ΕΕ, να δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις εφοδιασμού με τον Καναδά και τις αφρικανικές χώρες και να καθορίσει εάν τέτοια υλικά μπορούν να εξορύσσονται στην Ευρώπη.
Η ΕΕ στηρίζεται τώρα για μεγάλο εφοδιασμό από την Κίνα, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεμονωμένες εταιρείες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης