ΣΕΠΑΝ: Μονόδρομος η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία

ΣΕΠΑΝ: Μονόδρομος η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία
Στο επίκεντρο της προτεραιότητας κυκλική οικονομία και ανακύκλωση

Η ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2022.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος και συμμετείχε σε ανοικτό, δημόσιο διάλογο με τα μέλη του Συνδέσμου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΑΝ, κ. Δημήτρης Κονταξής, υπογράμμισε: «Εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης και με δεδομένη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, η επιτάχυνση της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία, αποτελεί μονόδρομο προς το βιώσιμο μέλλον».

Αναφερόμενος στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΕΠΑΝ στην προώθηση της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία ο κ. Κονταξής ανέφερε: «Αναγνωρίζοντας ότι η Κυκλική Οικονομία είναι πρωτίστως υπόθεση του ιδιωτικού τομέα, τα μέλη του ΣΕΠΑΝ συνεισφέρουν  μέσα από μια σειρά καλών πρακτικών. Κομβικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή είναι η εκπόνηση και παρουσίαση της Πρώτης Έκθεσης για την Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα, η οποία φέρνει το θέμα στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, αναδεικνύει τα σημεία που χρήζουν βελτιώσεων και παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης στο κυκλικό οικονομικό μοντέλο».

Με στόχο τον εμπλουτισμό των δημοσίων πολιτικών προς τον σκοπό αυτό «ο ΣΕΠΑΝ έχει καταθέσει πλήρες πακέτο προτάσεων πολιτικής, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων, την προτυποποίηση διεργασιών και προϊόντων, την ενίσχυση της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, την ενθάρρυνση της βιομηχανικής συμβίωσης, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, και την επιβολή τέλους ταφής», επεσήμανε ο κ. Κονταξής.

Μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ κ. Νίκος Χιωτάκης δήλωσε:

«Η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και στη χώρας μας. Η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, είναι στόχοι που για να επιτευχθούν, απαιτούν πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες, ενώ πρέπει να πραγματοποιηθεί μια “επανάσταση” στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Πιστεύω ότι οι προτάσεις του ΣΕΠΑΝ και η συνεργασία του με τον ΕΟΑΝ θα βοηθήσουν σημαντικά στον μετασχηματισμό της κοινωνίας στην εποχή της κυκλικής οικονομίας».

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΑΝ, κ. Δημήτριος Κονταξής, σημείωσε:

«Κατά την ετήσια συνάντησή μας, τα μέλη του ΣΕΠΑΝ, οι κορυφαίες βιομηχανίες ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων της χώρας, επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας να συνεχίσουμε να επενδύουμε πόρους και ενέργεια στο στόχο της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία, στο νέο αυτό αναπτυξιακό πρότυπο που βασίζεται στη βιωσιμότητα, την καινοτομία, στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Το μέγεθος και η σημασία του εγχειρήματος αυτού απαιτούν συνένωση δυνάμεων τόσο μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όσο και μεταξύ των κλάδων της οικονομίας. Εκεί ακριβώς εστιάζουν οι προστάσεις πολιτικής που φέρνει στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου για την Κυκλική Οικονομία ο ΣΕΠΑΝ και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται ο Σύνδεσμός μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης