Δημοπράτηση τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο

Δημοπράτηση τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο

Συνολικά 25 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων έχουν δημοπρατηθεί κατά την τελευταία τριετία

Δημοπρατήθηκαν το τελευταίο 15νθήμερο άλλες τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο, ανεβάζοντας τις δημοπρατήσεις τέτοιων έργων σε 25 συνολικά στη χώρα μας την τελευταία τριετία. Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια για να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές στη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε αυτή να γίνεται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις κοινοτικούς στόχους,. Έτσι αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά ταφής.

Ο προϋπολογισμός των τριών έργων που δημοπρατήθηκαν ανέρχεται σε 68,5 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Πάτρας προϋπολογισμού 44,5 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 53.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων και 8.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, ενώ περιλαμβάνει και τη λειτουργία του για 6 έτη. Δικαιούχος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων της ΠΕ Αχαϊας και το έργο δημοπρατήθηκε από το Δήμο Πατρέων.

Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Σαντορίνης και των λοιπών υποδομών, όπως ΧΥΤΥ, έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία της για 27 έτη. Η μονάδα θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων και θα έχει συνολική δυναμικότητα 27.000 τόνους περίπου.

Δικαιούχος του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Τήνου αφορά διαχείριση βιοαποβλήτων και δημιουργία ΧΥΤΥ. Έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη λειτουργία για έξι έτη. Δικαιούχος και αυτού του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ενώ το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, προχώρησε στη δημοπράτηση ακόμα τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Έτσι προωθούμε αποφασιστικά την πολιτική μας για διαχείριση των αποβλήτων με σεβασμό στο Περιβάλλον, για εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην καθημερινή μας ζωή και για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε έναν τομέα, στον οποίο η χώρα μας αντιμετώπιζε προβλήματα επί πολλά χρόνια. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην Πράσινη Μετάβαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος δήλωσε για το θέμα: «Τα τελευταία τρία χρόνια έχοντας μια ουσιαστική συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ετών σε ότι αφορά τη δημιουργία των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας. Καταφέραμε και εχουν δημοπρατηθεί 23 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων οι οποίες θα συμβάλλουν στη μετάβαση από την ταφή των αποβλήτων, στην περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Οι μονάδες θα συμβάλουν στη μείωση της ταφής αποβλήτων και στη μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών από το τέλος ταφής ανά τόνο αποβλήτων. Τις περασμένες μέρες η Πάτρα, η Σαντορίνη και η Τήνος, δημοπράτησαν τις μονάδες διαχείρισης των αποβλήτων τους, ευχαριστούμε το ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Νοτίου αιγαίου για τη συνεργασία τους. Συνεχίζουμε με νέες δημοπρατήσεις υποδομών διαχείρισης αποβλήτων τις επόμενες μέρες. Η Ελλάδα γυρνά σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, η Ελλάδα διαχειρίζεται τα απόβλητά της με μέριμνα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης