Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» η CNOOC, λέγοντας ότι βοηθά την Κίνα να εκφοβίσει τους γείτονες

ΗΠΑ: Στη «μαύρη λίστα» η CNOOC, λέγοντας ότι βοηθά την Κίνα να εκφοβίσει τους γείτονες

 Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ λέει ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross

 

Σχετικά Άρθρα
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη 14/1/2021 ότι πρόσθεσε την κινεζική Chinese National Overseas Oil Corporation (CNOOC) στην οικονομική μαύρη λίστα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι βοήθησε την Κίνα να εκφοβίσει γείτονες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε επίσης ότι η κινεζική εταιρεία Skyrizon προστέθηκε στη Military End-User (MEU) για «την ικανότητά της να αναπτύσσει, να παράγει ή να συντηρεί στρατιωτικά αντικείμενα, όπως μηχανές στρατιωτικών αεροσκαφών»
Η κυβέρνηση Trump έχει εντείνει την ένταση με την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες λίγο πριν αποχωρήσεις από το αξίωμά του.
«Οι απερίσκεπτες και πολεμικές ενέργειες της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η επιθετική της ώθηση για απόκτηση ευαίσθητης πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας για τις στρατιωτικοποιημένες προσπάθειές της αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross.

«Η CNOOC δρα εκφοβιστικά με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό για να εκφοβίσει τους γείτονες της Κίνας και ο κινεζικός στρατός συνεχίζει να επωφελείται από κυβερνητικές πολιτικές-στρατιωτικές πολιτικές σύντηξης για κακοήθεις σκοπούς», σημείωσε.
Το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η Κίνα κατασκευάζει γρήγορα τεχνητά νησιά από το 2013 "επιτρέποντας στη στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περοχών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας να υπονομεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή".

Ανέφερε ότι η CNOOC "έχει επανειλημμένα παρενοχλήσει και απειλήσει την υπεράκτια εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με στόχο την αύξηση του πολιτικού κινδύνου για τους ενδιαφερόμενους ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ".
Ο Ross ανέφερε ότι η Skyrizon "Μια κινεζική κρατική εταιρεία - και η ώθησή της να αποκτήσει και να υιοθετήσει τις ξένες στρατιωτικές τεχνολογίες αποτελεί σημαντική απειλή για τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης