Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στάσσης στο Blοomberg: Στόχος της ΔΕΗ ο ηγετικός ρόλος στη ΝΑ Ευρώπη

Στάσσης στο Blοomberg: Στόχος της ΔΕΗ ο ηγετικός ρόλος στη ΝΑ Ευρώπη
Η ΔΕΗ φτιάχνει το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ για την στροφή της Ευρώπης στις Ανανεώσιμες Πηγές που διοργάνωσε με τηλεδιάσκεψη το Bloomberg συμμετείχε ο CEO της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης αναλύοντας την στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου.
Ο κ.Στάσσης έδωσε το στίγμα της μεγάλης στροφής της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές και του στόχου των 1,5 GW, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο που σχεδιάζει να παίξει η ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στάσσης ανέφερε τα εξης:

-Διασφαλίζουμε μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον σίγουρο δρόμο προς την απoανθρακοποίηση. Βιώνουμε ήδη τις αλλαγές στις μετακινήσεις με την ηλεκτροκίνηση, αλλά και τις επιδράσεις των εκπομπών CΟ2.


-Ένα πολύ σημαντικό κυβερνητικό πλάνο για την Ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα: Το ρυθμιστικό πλαίσιο διευκολύνει τις αλλαγές και μας βοηθά να επισπεύσουμε την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και την απελευθέρωση της αγοράς.

 

Το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα

Παράλληλα ο CEO της ΔΕΗ έδωσε έμφαση στην δημιουργία από πλευράς της ΔΕΗ της υποδομής για την ανάπτυξη της ηλέκτροκίνησης στην χώρα μας. Ανέφερε σχετικά:

-Προχωρούμε την διαδικασία κλεισίματος όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023.Είναι ο ταχύτερος ρυθμός στην Ευρώπη.

-Στην ΔΕΗ θα τρέξουμε νέους κλάδους όπως με το e-mobility, όπου δημιουργούμε το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
 
Το σημαντικό επίσης είναι ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, αυτό της επέκτασης της ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη, που επαναφέρει μια ευρύτερη γεωπολιτική στρατηγική της ΔΕΗ. Βέβαια θα πρέπει πρώτα να έχει εξυγιανθεί και ενδυναμωθεί, ώστε να παίξει τον ρόλο που για πρώτη φορά αποκαλύπτει το σημερινό μάνατζμεντ.Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης:

- Το 2030 η ΔΕΗ θα είναι μια σύγχρονη εταιρία κοινής ωφέλειας με πράσινο χαρτοφυλάκιο ελαχίστων εκπομπών ρύπων, παραμένοντας ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά και παίζοντας ηγετικό ρόλο  ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη.

Mια τέτοια εξέλιξη προϊδεάζει για επεκτατικές κινήσεις της ΔΕΗ στο εξωτερικό, που είναι άγνωστο ακόμα ποιά μορφή θα έχουν, αλλά πιθανώς να συναρτώνται με τις συνεργασίες που έχει υπογράψει με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως η RWE για από κοινού ανάπτυξη στους νέους τομείς όπως οι ΑΠΕ.
Η ανάπτυξη του ηλεκτρισμού είναι στην παρούσα φάση ο καταλύτης της αποαναθρακοποίησης, κατέληξε ο CEO της ΔΕΗ.

 

Προλόγισε ο ίδιος ο Mike Bloomberg


Tο πάνελ προλόγισε ο ίδιος ο Μιke Bloomberg και η Επικεφαλής δημοσιοφράφος του, France Laqua, ενώ συμετείχε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Frans Timmermans.

O Mike Bloomberg υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης της πράσινης στροφής για την ενεργειακή ευρωπαϊκή πολιτική.

O διπλωματικός σύμβουλος του κ. Timmerman F.Agotha μεταξύ άλλων τόνισε, ότι η στροφή στην καθαρή ενέργεια θα πρέπει να ενισχυθεί, καθώς δεν μπορεί να ζητηθεί από κάθε πολίτη να αγοράσει μια TESLA.
Και άρα θα πρέπει να υπάρξουν πλήρη πακέτα χρηματοδοτήσεων για την προστασία του κλίματος, με στόχο η Ευρώπη να μειώσει κατά 92% τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050.
Όπως περιέγραψε ο κ. Agotha την ευρωπαϊκή πολιτική, θα έχει στόχο φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια, φθηνότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον δημόσιες μεταφορές και άρα επενδύσεις σε ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ έγινε λόγος για το Taxonomy, για το οποίο έχει αρθρογραφήσει η ευρωβουλευτής κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου, της οποίας το άρθρο αναδημοσιεύεται στο Worldenergynews.gr

Tις βασικές πολιτικές του σε σχέση με το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές περιέγραψε και ο Δανός ΥΠΕΝ κ. Dan Jargenssen.
O Dan Perkins, head of EMEA για το Blommberg BNF έδωσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέροντας ότι το 2020 η ανάπτυξη των ΑΠΕ διπλασιάστηκε από τα μέχρι πρότινος ιστορικά υψηλά.
Οι διαθέσιμες μονάδες(dispatchable) για κάλυψη αναγκών του συστήματος αναμένεται να ανέλθουν σε 480 GW μέχρι το 2050.
Επίσης σημαντικές αναφορές έγιναν από τον CEO της ENEL Salvatore Bernabei.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης