Ενέργεια

Η ρωσική Inter RAO πιέζει για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της Uniper και της Fortum

Η ρωσική Inter RAO πιέζει για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της Uniper και της Fortum
H συμφωνία για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να αξίζει περίπου 4,5 δισ.ευρώ
Η Ρωσική Inter RAO θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη της αγοράζοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων από την γερμανική Uniper και την φινλανδική Fortum, ανακοίνωσε την Παρασκευή 22/1/2021 ένας μέτοχος της εισηγμένης στη Μόσχα εταιρείας. Οι παρατηρήσεις έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper Andreas Schierenbeck πυροδότησε εικασίες σχετικά με μια συμφωνία, όταν είπε ότι η εταιρεία του ήταν ανοιχτή στο να εξετάσει προσφορές για την Unipro, τη ρωσική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει μόνο ένας αγοραστής και αυτός είναι η Inter RAO», δήλωσε ο Henry Steel, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Odey Asset Management, ο οποίος έχει 3 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση και ο οποίος κατέχει έναν μη γνωστό αριθμό μετοχών στην Inter RAO.
Επεσήμανε ότι μια συμφωνία για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, την οποία, όπως είπε, η Inter RAO πιθανότατα ήδη εξετάζει, θα αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας και θα μπορούσε να αξίζει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στη διαθέσιμη ρευστότητα της Inter RAO.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε πέρυσι ότι η Inter RAO ενδιαφερόταν για τα περιουσιακά στοιχεία της Uniper. Η Fortum, η οποία διαθέτει μερίδιο 75% στην Uniper, κατέχει οκτώ θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στη Ρωσία, μονάδα με αέριο, καθώς και το 29,5% στην TGK-1 PAO, θυγατρική της Gazprom. Η Unipro εκμεταλλεύεται σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 11 gigawatt στη Ρωσία. «Για την Fortum και την Uniper, μια πώληση θα ήταν σύμφωνη με τις προσπάθειές τους για την απανθρακοποιήσηα», δήλωσε ο Odey’s Steel, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί φέτος. Η Fortum δεσμεύτηκε να μην επιδιώξει τον πλήρη έλεγχο της Uniper μέχρι το τέλος του 2021. Εκπρόσωπος της Fortum είπε ότι η εταιρεία επιδιώκει να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο αιολικής και ηλιακής ενέργειας στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης