Ενέργεια

"Πράσινα" κριτήρια για την επιλογή επενδυτικών assets από την ΕΚΤ

Panetta και Weidmann ζήτησαν να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει τον κίνδυνο για το κλίμα κατά την αγορά περιουσιακών στοιχείων ή την αποδοχή τους ως εγγύηση, επεσήμαναν τη Δευτέρα 25/1/2021 οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, αν και ο Πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann προειδοποίησε ότι η σταθερότητα των τιμών δεν θα σώσει τον πλανήτη παραμένει όμως η πρώτη προτεραιότητα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Reuters η συμμετοχή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πιθανώς και μέσω αγορών ομολόγων, υπήρξε βασικός στόχος της Προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde από τότε που πήρε το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας μόλις πριν από ένα χρόνο.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta και ο Weidmann ζήτησαν να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Ο Panetta είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει όταν η αγορά αποτύχει να εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα.
«Εκτελώντας τη δική του ανάλυση αυτών των κινδύνων βάσει αυστηρών μεθοδολογιών, η ΕΚΤ μπορεί να συμβάλει στην ακριβή αποτίμηση ... κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα», δήλωσε ο Panetta.

Αγορές ομολόγων

Ενώ ο Panetta αναφερόταν κυρίως στις δανειοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ για τράπεζες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τι ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν οι κλιματολογικές σκέψεις στις αγορές εταιρικών ομολόγων του ιδρύματος.
Ο Weidmann επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δέχεται περιουσιακά στοιχεία «εάν οι εκδότες τους πληρούν ορισμένες απαιτήσεις αναφοράς σχετικά με το κλίμα», αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα πάει πολύ μακριά από αυτή τη γραμμή, για παράδειγμα εξαιρώντας τις επιχειρήσεις με ένταση άνθρακα.
Επεσήμανε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει αυτές τις αγορές ομολόγων όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός και να μην αφήνει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής να παρεμποδίσει τον κύριο στόχο της. «Ένας ενεργός ρόλος στην πολιτική για το κλίμα θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία μας και, τελικά, να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Weidmann.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει αγοράσει πίστωση με βάση τα εκκρεμή ποσά, αλλά η Lagarde έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η τράπεζα ίσως χρειαστεί να εξετάσει μια πιο ενεργή προσέγγιση. «Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμη αστάθεια στην παραγωγή και τον πληθωρισμό μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, και εάν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», δήλωσε η Lagarde.

Ομάδα για το κλίμα

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δημιουργεί μια ομάδα περίπου 10 αξιωματούχων της ΕΚΤ, η οποία  ua αναφέρεται απευθείας στο Lagarde, για να καθορίσει την ημερήσια διάταξη της κεντρικής τράπεζας για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα.
Ανέφερε επίσης ότι θα επενδύσει μέρος των ιδίων κεφαλαίων του, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 20,8 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει κεφάλαια που καταβάλλονται από χώρες της ζώνης του ευρώ, αποθεματικά και προβλέψεις, σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο πράσινων ομολόγων που διαχειρίζεται η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης