Ενέργεια

Τέξας: Στην στρατόσφαιρα το κόστος ρεύματος, στο «απόσπασμα» οι Διαχειριστές συστήματος

Τέξας: Στην στρατόσφαιρα το κόστος ρεύματος, στο «απόσπασμα» οι Διαχειριστές συστήματος

 Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε πάνω από 300 $ ανά mmBtu σε ορισμένους κόμβους και μέχρι το 48% βρέθηκε εκτός ηλεκτροδότησης

 

Εμπορικοί όμιλοι που εκπροσωπούν αμερικανικές δημόσιες εταιρείες ενέργειας και φυσικού αερίου προέτρεψαν τον Πρόεδρο Joe Biden να κηρύξει έκτακτη ανάγκη για το αέριο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών της περασμένης εβδομάδας και να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό ενέργειας να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου.


Σύμφωνα με το Reuters σε επιστολή της 19ης Φεβρουαρίου προς το Joe Biden, η Αμερικανική Ένωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (APPA) και η Αμερικανική Ένωση Δημόσιου Αερίου (APGA) ανέφεραν ότι ο πρόσφατος κρύος καιρός στα μεσοδυτικά και το Τέξας αύξησε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την ίδια στιγμή που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιορίστηκε λόγω παγώματος των πηγαδιών και των αγωγών αερίου.

Αυτό ανάγκασε τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλους προμηθευτές ενέργειας να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν φυσικό αέριο και ενέργεια για τους πελάτες τους.
Εκτός από τη θέρμανση σπιτιών και επιχειρήσεων, το αέριο τροφοδοτεί επίσης μεγάλο μέρος της παραγωγής στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες που επηρεάζονται από το πάγωμα.

«Ενώ περιμένουμε ανακούφιση από τη κυβέρνηση για αυτήν την οικονομική επιβάρυνση και τα αποτελέσματα της ομοσπονδιακής έρευνας, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέλη μας σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο για να βρούμε λύσεις στις υψηλές τιμές που ενδέχεται να αναγκαστούν να πληρώσουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου ους επόμενους μήνες », ανέφερε η APGA σε ανακοίνωση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες συνήθως διαπραγματεύονται περίπου 3 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), αυξήθηκαν σε πάνω από 300 $ ανά mmBtu σε ορισμένους κόμβους, ενώ οι τιμές ισχύος, οι οποίες συνήθως διαπραγματεύονται περίπου 25 δολ/MW μεγαβάτ στο Τέξας, αυξήθηκαν  πάνω από 10.000 δολ/MW .

Ένας δημόσιος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ξόδεψε 78 εκατομμύρια δολάρια για προμήθεια φυσικού αερίου για τέσσερις ημέρες, ανέφεραν οι traders, σημειώνοντας ότι το καύσιμο για το εργοστάσιο αυτό κόστιζε μόνο 18 εκατομμύρια δολάρια για όλο το 2020.  Σήμερα Πέμπτη, ο Dave Schryver, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της APGA θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου του Ιλλινόις σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και τον αντίκτυπό τους στις δημόσιες επιχειρήσεις φυσικού αερίου και στους πελάτες τους.

Οι αιτίες των διακοπών

Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι του Τέξας άρχισαν την Πέμπτη να αποκαλύπτουν τις αιτίες των θανατηφόρων διακοπών ρεύματος που άφησαν εκατομμύρια καταναλωτές στο σκοτάδι καθώς οι ψυχρές θερμοκρασίες έπιασαν τον χειριστή του δικτύου και τα βοηθητικά προγράμματα να μην είναι έτοιμα για την αύξηση της ζήτησης ενέργειας. Οι ακροάσεις επισημαίνουν τις αδυναμίες των προγραμματιστών δικτύου, των ηλεκτρικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, των προμηθευτών φυσικού αερίου και των φορέων μεταφοράς που οδήγησαν σε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεκάδες θανάτους.

Οι υποστηρικτές των καταναλωτών ζήτησαν αυστηρότερη ρύθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και επανεξέταση των σχεδίων λιανικής εμπορίας. "Ποιος φταίει;" είπε ο εκπρόσωπος Todd Hunte. «Θέλω να ακούσω ποιος φταίει. Θέλω το κοινό να γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την βλάβη. "

«Ολόκληρος ο ενεργειακός τομέας απέτυχε στο Τέξας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NRG Energy Inc. Mauricio Gutierrez, ο οποίος κατέθεσε στην ακρόαση. Ενώ τα στελέχη δήλωσαν ότι υπήρχαν μεγάλες αποτυχίες στην διαχείριση και την προετοιμασία, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στο σύστημα φυσικού αερίου της πολιτείας, υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας, δήλωσε ο Curtis Morgan, Διευθύνων Σύμβουλος της Vistra Corp. Texas.

Το Τέξας είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας, αλλά χωρίς καλύτερους δεσμούς μεταξύ παραγωγών φυσικού αερίου, αγωγών και μονάδων παραγωγής ενέργειας, τη πολιτεία θα αντιμετωπίσει μελλοντικές διακοπές σε περίπτωση ψυχρού καιρού.

«Απλώς δεν μπορούσαμε να πάρουμε το αέριο στις πιέσεις που χρειαζόμασταν», δήλωσε ο Morgan, ο οποίος έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να αγοράσουν φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή, αλλά δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν αρκετό για να λειτουργήσουν εργοστάσια.
Μέχρι το 48% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας ήταν εκτός σύνδεσης την περασμένη εβδομάδα και τουλάχιστον 32 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός 11χρονου αγοριού, πέθαναν από υποθερμία σε μη θερμαινόμενα σπίτια.

«Το οφείλουμε σε αυτούς και σε κάθε Τεξανό να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ξανά», δήλωσε η εκπρόσωπος της πολιτείας Ana Hernandez, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να έχουν προβλήματα εφοδιασμού και ρήξη σωλήνων ενώ ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό. «Ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής δεν ήταν μόνο οικονομικός».

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας διατάχθηκαν να μειώσουν την ισχύ για να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη καταστροφή, δήλωσε την Τετάρτη ο Bill Magness, Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT). Έξι από τους 15 διευθυντές της ERCOT παραιτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα και ένας υποψήφιος αποχώρησε πριν λάβει θέση.
Η ERCOT δεν προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση, ακόμη και υπό τέλειες συνθήκες, παρά τις προειδοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δήλωσε ο Morgan.

Ο κυβερνήτης Greg Abbott δήλωσε την Τετάρτη ότι ο δημόσιος θυμός ήταν δικαιολογημένος και δεσμεύτηκε να αυξήσει το τροφοδοτικό και να προστατεύσει τους κατοίκους που πλήττονται από τεράστιους λογαριασμούς.
Κατηγόρησε την ERCOT, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε ενεργήσει γρηγορότερα για να αποτρέψει να βρεθούν οι γεννήτριες εκτός σύνδεσης..

Κινδυνεύουν με χρεοκοπία

Από τους περίπου 100 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας λιανικής στο Τέξας, το ένα τέταρτο κινδυνεύει να χρεοκοπήσει από τις χρεώσεις υπηρεσιών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που επιβάλλει η ERCOT.
Κάποιοι ενδέχεται να πουλήσουν πελάτες σε μεγαλύτερες εταιρείες για να καλύψουν το κόστος, δυσχεραίνοντας τον ανταγωνισμό λιανικής, δήλωσε ο Mark Foster, δικηγόρος και πρώην ειδικός σύμβουλος στην κρατική επιτροπή κοινής ωφέλειας.

«Το ονομάζουν εβδομάδα αίματος», είπε ο Foster. Ένας από τους πελάτες του, ο πωλητής ηλεκτρικής ενέργειας Young Energy LLC, αντιμετωπίζει λογαριασμό 19 εκατομμυρίων δολαρίων για υπηρεσίες που κόστιζαν 37.000 δολάρια τον προηγούμενο μήνα, είπε. «Θα υπάρξει σημαντική μείωση του ανταγωνισμού για τον καταναλωτή», είπε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης