Ενέργεια

Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ της EDP στην ενεργειακή μετάβαση ως το 2025

Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ της EDP στην ενεργειακή μετάβαση ως το 2025
Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει το EBITDA στα 4,7 δισ. ευρώ το 2025

Tα σχέδιά της για την κατασκευή έργων ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 50 GW πριν από το 2030 παρουσίασε η EDP. Η πορτογαλική εταιρεία ενέργειας επανέλαβε την πρόθεσή της να είναι ανθρακικά ουδέτερη έως το 2025.Επιπλέον, θα δεσμεύσει 24 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, με το 80% να προορίζεται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και υδρογόνο και αποθήκευση.

Οι νέοι στόχοι

Η εταιρεία τόνισε ότι θα αναπτύξει 4 GW ετησίως, διπλασιάζοντας την ηλιακή και αιολική χωρητικότητα από 12 GW σήμερα σε 25 GW έως το 2025, προκειμένου να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2030.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από τρεις «στρατηγικούς άξονες»:

-επιταχυνόμενη και βιώσιμη ανάπτυξη

-αυξημένες επενδύσεις στην καινοτομία

-ψηφιακό μετασχηματισμό και ESG με ελκυστικές αποδόσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDP, Miguel Stilwell d'Andrade, δήλωσε: «Αυτό το σχέδιο είναι μια τολμηρή και φιλόδοξη δέσμευση και μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση το ισχυρό ιστορικό μας. Η παγκόσμια πρόκληση που παρουσιάζεται από την κλιματική αλλαγή απαιτεί διαφορετική νοοτροπία, φιλοδοξία και, πάνω απ’ όλα, μετρήσιμη δράση».

H EDP θα ενισχύσει επίσης τις επενδύσεις στο «ψηφιακό και καινοτόμο προφίλ» της, με 2 δισ. ευρώ της επενδυτικής δέσμευσης να προορίζεται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης έως το 2025.Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει το EBITDA στα 4,7 δισ. ευρώ το 2025, βάσει των ενεργειών της.

Επενδύσεις στο υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας

Αναμφισβήτητα, η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για όλες τις εταιρείες που ειδικεύονται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο της ενέργειας.

Προτού αναφερθούμε στα της EDP, μια ματιά εντός συνόρων για το εν λόγω θέμα είναι αρκετή. Όπως έγραψε και το WEN, η ΔΕΗΑΝ ήδη σχεδιάζει έργα αδειοδότησης για την αποθήκευση ενέργειας, καταθέτοντας 8 αιτήσεις στην ΡΑΕ.

Σε ότι αφορά την EDP, δημιούργησε μια νέα επιχειρηματική μονάδα αφιερωμένη στην ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας. Αυτή η μονάδα, η οποία θα συσχετιστεί με τη λειτουργία της EDPR στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επικεντρωθεί στην ανάλυση της τεχνολογίας αποθήκευσης και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη δέσμευση της EDP για καινοτομία στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Για τον CEO της EDP, Miguel Stilwell de Andrade, «η δημιουργία αυτών των επιχειρηματικών μονάδων ενισχύει την ηγεσία της EDP στην ενεργειακή μετάβαση. Η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί όλο και περισσότερο ενοποίηση με συστήματα αποθήκευσης. Αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της ουδετερότητας του άνθρακα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλους ενεργειακούς φορείς, όπως το πράσινο υδρογόνο, για να ανταποκριθούμε σε τομείς όπου η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι μια τεχνικά βιώσιμη ή οικονομικά ελκυστική επιλογή».

Η αγορά πράσινου υδρογόνου αντιπροσωπεύει έναν από τους άξονες ανάπτυξης για την EDP για την τρέχουσα δεκαετία. Με τη δημιουργία της νέας επιχειρηματικής μονάδας, η EDP στοχεύει στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης του πράσινου υδρογόνου στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου με στρατηγικό και οριζόντιο τρόπο και την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές.

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε τομείς όπως οι βιομηχανίες χάλυβα, χημείας, διυλιστηρίων και τσιμέντων, καθώς και βαρέων μεταφορών μεγάλων αποστάσεων. Οι αγορές προτεραιότητας θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης