Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τέξας: Αίτηση πτώχευσης από εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας για χρέος 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τέξας: Αίτηση πτώχευσης από εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας για χρέος 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Αντιμέτωποι με χρεώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

 

Ο μεγαλύτερος και παλαιότερος συνεταιρισμός ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση στο Χιούστον τη Δευτέρα 1/3/2021, επικαλούμενος ένα αμφισβητούμενο χρέος 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κρατικό φορέα δικτύου.

Η Brazos Electric Power Cooperative Inc, η οποία προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 660.000 καταναλωτές σε ολόκληρη την πολιτεία, είναι ένας από τους δεκάδες παρόχους που αντιμετωπίζουν τεράστιες χρεώσεις λόγω του παγετού τον προηγούμενο μήνα.

Οι επιπτώσεις απειλούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεώσεις, ανέφεραν στελέχη.
Οι ασυνήθιστα ψυχρές θερμοκρασίες έπληξαν σχεδόν τα μισά από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας της πολιτείας στα μέσα Φεβρουαρίου, αφήνοντας 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θέρμανση ή φως για μέρες και έκρηξη σωλήνων νερού που προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Η Brazos και άλλοι δεσμεύτηκαν να παρέχουν ισχύ στο δίκτυο ήταν υποχρεωμένοι να αγοράσουν ισχύ αντικατάστασης σε υψηλές τιμές για να καλύψουν τα μη καταβληθέντα τέλη άλλων εταιρειών.

Απλήρωτοι λογαριασμοί 2,1 δισ. ευρώ

Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Τέξας (ERCOT), ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρχικούς λογαριασμούς έμειναν απλήρωτοι, υπογραμμίζοντας την οικονομική πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και στην αγορά ενέργειας. Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Brazos, Clifton Karnei, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ERCOT μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι η Brazos «βρίσκεται σε παγίδα ρευστότητας που δεν μπορεί να επιλύσει με τον τρέχοντα ισολογισμό της».

Η ERCOT αναγνώρισε την κατάθεση της Brazos και αναμένει πρόσθετες αθετήσεις πληρωμής από χρήστες δικτύου, δήλωσε εκπρόσωπος. «Ο δημοτικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε πραγματική κρίση», δήλωσε ο Maulin Patani, ιδρυτής της Volt Electricity Provider LP, ενός ανεξάρτητου πωλητή ενέργειας που δεν είναι μέλος του συνεταιρισμού Brazos. Η ERCOT θα πρέπει να αναστείλει τις χρεώσεις υπηρεσίας για να σταματήσει περαιτέρω προεπιλογές, είπε σε συνέντευξη την Κυριακή.

Απογείωση για τιμές και τέλη στην χονδρεμπορική

Η Textron Inc ζήτησε τη Δευτέρα από την Επιτροπή Δημόσιας υπηρεσίων κοινής ωφέλειας (PUC), η κρατική ρυθμιστική αρχή που επιβλέπει το ERCOT, να μειώσει τα τέλη ισχύος. Η ERCOT, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει νομική προσφυγή από την πόλη Denton, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα μήνυσε τον διαχειριστή δικτύου σε κρατικό δικαστήριο για να την εμποδίσει να χρεώσει την πόλη για ποσά που δεν συλλέχθηκαν από άλλους χρήστες δικτύου

Ο αναλυτής χρέους της Fitch Ratings, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε για πιθανές υποβαθμίσεις σε όλες τις δημοτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας που χρησιμοποιούν το δίκτυο του κράτους. Το κόστος από την καταιγίδα «θα μπορούσε να υπερβεί τη ρευστότητα που είναι άμεσα διαθέσιμη», ανακοίνωσε η Fitch την περασμένη εβδομάδα. Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη διακοπή, ζητώντας από την ERCOT και άλλους να παράσχουν έγγραφα σχετικά με τις διακοπές λειτουργίας και τις τιμές, λέγοντας ότι κακοδιαχείριση της κρίσης.

Η ERCOT προκάλεσε τη συμπίεση όταν αύξησε τις τιμές εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στα 9.000 $ ανά megawatt ώρα (mwh) για περισσότερες από τέσσερις ημέρες και επέβαλε τεράστια τέλη για υπηρεσίες.Τα τέλη υπηρεσίας ήταν 500 φορές το συνηθισμένο, ανέφεραν στελέχη της βιομηχανίας. Η Brazos Electric ανακοίνωσε ότι η ERCOT εξέδωσε τιμολόγιο την περασμένη εβδομάδα για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τρεις φορές το κόστος ισχύος του συνεταιρισμού για όλο το 2020. Η Brazos απάντησε εκδίδοντας ειδοποίηση ανωτέρας βίας, απορρίπτοντας τους λογαριασμούς, ανέφερε η δήλωση του Karnei.



www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης