Ενέργεια

Μείωση στα αποθέματα πετρελαίου το 2021 βλέπει ο ΟΠΕΚ

Μείωση στα αποθέματα πετρελαίου το 2021 βλέπει ο ΟΠΕΚ

Τα αποθέματα σύμφωνα με το outlook θα μειωθούν κατά 400 εκατομμύρια βαρέλια

 

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν κατά περίπου 400 εκατομμύρια βαρέλια το 2021 σύμφωνα με το τελευταίο outlook προσφοράς και ζήτησης που θα επανεξεταστεί από τεχνική συνάντηση την Τρίτη, ανέφεραν δύο πηγές του ΟΠΕΚ +.

Ο αριθμός, παρόμοιος με τη σιωπηρή μείωση αποθεμάτων του 2021 των 406 εκατομμυρίων βαρελιών που έβλεπε πριν από ένα μήνα ο ΟΠΕΚ, είναι μέρος αυτού που μια από τις πηγές του ΟΠΕΚ ονόμασε «υγιές» ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για το 2021.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΠΕΚ +, η Μικτή Τεχνική Επιτροπή, συναντιούνται σήμερα Τρίτη εν όψει υπουργικής συνάντησης την Πέμπτη για να αποφασίσουν την πολιτική παραγωγής πετρελαίου.

Μείωση στην παραγωγή

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Φεβρουάριο καθώς η εθελοντική περικοπή από τη Σαουδική Αραβία προστέθηκε στις συμφωνημένες μειώσεις βάσει ενός συμφώνου με τους συμμάχους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ολοκληρώνοντας μια σειρά επτά διαδοχικών μηνιαίων αυξήσεων.

Η 13μελής οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου άντλησε 24,89 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα, μειώθηκαν κατά 870.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Είναι η πρώτη μηνιαία υποχώρηση από τον Ιούνιο του 2020.
Ο ΟΠΕΚ +, αποφάσισε να διατηρήσειτον εφοδιασμό ως επί το πλείστον σταθερό για τον Φεβρουάριο. Με το πετρέλαιο να φτάνει σε υψηλό 13 μηνών την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να συζητήσει την αύξηση της παραγωγής σε μια συνάντηση την Πέμπτη. «Μέχρι στιγμής, τα μέλη της συμμαχίας συνεργάζονται και εφαρμόζουν τις περικοπές με υποδειγματικό τρόπο», δήλωσε ο αναλυτής Eugen Weinberg στο Commerzbank. «Πιστεύουμε ότι οι υψηλές τιμές θα ωθήσουν τον ΟΠΕΚ + να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ ταυτόχρονα θα αποσύρει την πρόσθετη περικοπή παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας».
Ο κορυφαίος εξαγωγέας η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν τα αποθέματα.
Το Ριάντ πέτυχε περίπου 850.000 bpd αυτής της μείωσης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters. Σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της PetroLogistics, που παρακολουθούν τις αποστολές δεξαμενόπλοιων, ανακοίνωσαν ότι οι Σαουδαραβικές εξαγωγές παρέμειναν υψηλότερες από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ αντλεί πολύ λιγότερο από ό, τι απαιτείται βάσει της συμφωνίας ΟΠΕΚ +. Η συμμόρφωση με τις δεσμευμένες περικοπές τον Φεβρουάριο ήταν 121%, σύμφωνα με την έρευνα, από 103% τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης