Ενέργεια

Bloomberg: Ποιες είναι οι πέντε εταιρείες που θα κυριαρχήσουν στην ενέργεια το 2021

Bloomberg: Ποιες είναι οι πέντε εταιρείες που θα κυριαρχήσουν στην ενέργεια το 2021
Οι ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Η Bloomberg Intelligence προχώρησε στην ανακοίνωση εταιρειών, που το τρέχον έτος έχουν τις δυνατότητες να διαχειριστούν την πανδημία μέσω αξιοσημείωτων πρωτοβουλιών ανάπτυξης και υπηρεσιών.

Οι NextEra, Repsol, Sunpower, Energy Transfer και Petrobras είναι οι πέντε εταιρείες ενέργειας που επισημαίνονται από το Bloomberg. Πρόκειται για εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ΑΠΕ, δείχνοντας ξεκάθαρα την ποικιλομορφία του ενεργειακού τομέα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια όπου το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είχαν μονοπώλιο την κυριαρχία.

Μια γενική ματιά

Η Repsol με έδρα την Ισπανία καλύπτει διάφορους τομείς της παραγωγής πετρελαίου καθώς και ανάπτυξη του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Bloomberg επεσήμανε την Repsol, η οποία επλήγη σοβαρά από την πανδημία του Covid-19 στοχεύει πλέον σε καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και ανακοίνωσε την συνεργασία με την επενδυτική τράπεζα JP Morgan για την εποπτεία της ανανεώσιμη μονάδας, αξίας 4,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τον προσεχή Ιούνιο.

Η Repsol επενδύει επίσης σε καινοτόμες τεχνολογίες φέτος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Ουαλίας για την υποστήριξη blockchain της Finboot. Η Finboot ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα την εξασφάλιση χρηματοδότησης 3,35 εκατομμυρίων δολαρίων από διάφορους επενδυτές.

Η Energy Transfer διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ενέργειας στις ΗΠΑ, καλύπτοντας 38 πολιτείες. Διαθέτει αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, LNG και αργού σε ολόκληρη την χώρα.
Η εγκατάσταση Nederland της Energy Transfer αναμένεται να εξάγει 500.000 bpd. Επιπλέον, η κατασκευή της κοινοπραξίας Orbit Ethane Export με την Satellite Petrochemical αύξησε την παραγωγή κατά 180.000 bpd.

Η εταιρεία Petrobas από την Βραζιλία μείωσε σημαντικά το χρέος της και αρχίζει να δραστηριοποιείται σε αναπτυσσόμενες αγορές πετρελαίου όπως η Ινδία.
Στις αρχές του 2021, η Petrobras ανακοίνωσε ρεκόρ παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου το 2020, αντλώντας κατά μέσο όρο 2,28 εκατομμύρια bpd, έναντι των 2,23 εκατομμυρίων bpd 2015.
Αυτό δείχνει μια σημαντική υπόσχεση για το 2021, παρά τους φόβους για τον πιθανό αντίκτυπο της μεγαλύτερης παρέμβασης από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Bolsonaro στα πράγματα.

Προς ΑΠΕ… μεριά

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Καθώς χώρες από όλο τον κόσμο υπέβαλαν τους στόχους και τις στρατηγικές τους σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού στο τέλος του 2020, οι κυβερνήσεις δεσμεύονται όλο και περισσότερο να διαμορφώσουν πιο πράσινες πολιτικές, ωθώντας τις εταιρείες να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους στην επόμενη δεκαετία.

Η NextEra, ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, με έδρα τις ΗΠΑ, έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φαίνεται να αυξάνεται φέτος.
Η εν λόγω εταιρεία κατατάσσεται στις 25 κορυφαίες του κόσμου και έχει αναγνωριστεί για την καινοτομία της. Στόχος της είναι η εγκατάσταση 30 εκατ. φωτοβολταϊκών ως το 2030.

Η Sunpower διαθέτει φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης. Με κεφαλαιοποίηση 6,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σημαντική αύξηση των τιμών των μετοχών, από 5,60 δολάρια σε 37,95 δολάρια σήμερα, το δυναμικό της Sunpower αυξάνεται ραγδαία.

Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι οι ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας. Ωστόσο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν θα χάσουν τη δύναμή τους στην αγορά σύντομα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης