Ενέργεια

Η Goldman αυξάνει κατά 5 δολ. τις προβλέψεις για το Brent μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ+

Η Goldman αυξάνει κατά 5 δολ. τις προβλέψεις για το Brent μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ+

Βλέπει το Brent στα 75 δολ. το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο και στα 80 δολ. το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του 2021

 

Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για το Brent για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο κατά 5 $ το βαρέλι, αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του κράτησαν τη συμφωνία αμετάβλητη και εκτιμά ότι «η πειθαρχία των παραγωγών σχιστολιθικού» είναι πιθανό πίσω από τη βραδύτερη αύξηση της παραγωγής του ομίλου.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει τώρα τις τιμές του Brent στα 75 $ το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο και στα 80 $ το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του 2021, ανέφερε σε σημείωμα της Πέμπτης.

Οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν γρήγορα στα κέρδη των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλοι έχουν μειώσει την παραγωγή, αν και καθυστέρησαν να προχωρήσουν σε μέτρα από την κατάρρευση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία πέρυσι.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ +) συμφώνησαν την Πέμπτη να παρατείνουν τις περισσότερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως τον Απρίλιο, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία είναι ακόμη εύθραυστη. «Η στρατηγική εφοδιασμού του ΟΠΕΚ λειτουργεί λόγω του απροσδόκητου και του ξαφνικού», δήλωσε η Goldman.
«Πιστεύουμε ότι είναι πλέον σαφές ότι ο ΟΠΕΚ + ακολουθεί στην πραγματικότητα μια αυστηρή στρατηγική για την αγορά πετρελαίου, με το ενημερωμένο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης του ΟΟΣΑ (αποθέματα) να υποχώρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη παραγωγής του ΟΠΕΚ + κατά 0,9 εκατομμύρια (bpd) τους επόμενους έξι μήνες και εκτιμά ότι το σχιστολιθικό, το Ιράν και οι προμήθειες εκτός του ΟΠΕΚ είναι πιθανό να παραμείνουν εξαιρετικά ανελαστικές στις τιμές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021, επιτρέποντας στον ΟΠΕΚ + να εξισορροπήσει γρήγορα το αγορά πετρελαίου.

«Το κλειδί θα είναι η πιθανή ανταπόκριση του σχιστολιθικού, αν και η τελευταία σεζόν κερδών υποδηλώνει ότι οι επενδυτές απέχουν πολύ από την επιβράβευση της ανάπτυξης», ανέφερε η τράπεζα και αύξησε κατά 0,3 εκατομμύρια bpd την πρόβλεψη για παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ το 2022.
Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 3,6% στα 69,20 $ το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο άνοδο 3,4% στα 66 $ ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης