Ενέργεια

Τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αέριου στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές

Τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αέριου στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές

Οι χώροι αποθήκευσης θα πρέπει να συμπληρωθούν σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να εξασφαλιστεί αρκετό αέριο για τη χειμερινή περίοδο 2021/2022

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο για την περίοδο του έτους που διανύουμε και θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, παρέχοντας ώθηση στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Reuters οι χώροι αποθήκευσης είναι επί του παρόντος καλυμμένοι κατά περίπου 37% σε σύγκριση με το 60% πέρυσι και 74% στις αρχές του τρέχοντος έτους, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

"Η ηπειρωτική αποθήκευση μετακινήθηκε από το υψηλότερο ρεκόρ στις αρχές του περασμένου έτους στα επίπεδα του 2018, όταν τα αποθέματα αποθήκευσης ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια", ανέφεραν οι αναλυτές αερίου στο Refinitiv.
Προβλέπουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης θα τερματίσουν τη χειμερινή περίοδο φυσικού αερίου στα τέλη Μαρτίου σε 87 τεραβάτ ώρες (TWh), μόλις το 16% της συνολικής χωρητικότητας και πολύ κάτω από 307 TWh το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου χρησιμοποιείται ως buffer σε περιόδους υψηλής ζήτησης και διακοπής της προσφοράς. Εάν η Ευρώπη περάσει σε αυτό που είναι γνωστό ως καλοκαιρινή περίοδος φυσικού αερίου (Απρίλιος-Οκτώβριος) με πολύ λιγότερο φυσικό αέριο σε αποθήκευση από το συνηθισμένο, οι χώροι αποθήκευσης θα πρέπει να συμπληρωθούν σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να εξασφαλιστεί αρκετό αέριο για τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.

Τα φορτία πήγαν στην Ασία

Η Ευρώπη ξεκίνησε τη χειμερινή περίοδο 2020/2021 με επίπεδα αποθήκευσης σε υψηλό πενταετίας.
Τα αποθέματα το περασμένο καλοκαίρι ήταν υψηλά λόγω της μειωμένης ζήτησης ενέργειας και καθώς η προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ρέει στην Ευρώπη, ανέφεραν οι αναλυτές της Timera Energy. Ωστόσο, η προσφορά LNG άρχισε να υποχωρεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς τα φορτία πήγαν στην Ασία λόγω υψηλής ζήτησης.
Ένα πολύ κρύο "χτύπημα" στην Ευρώπη σήμαινε επίσης ότι το αέριο αποσύρθηκε από την αποθήκευση, προκαλώντας μείωση των αποθεμάτων.
«Η σημαντική απώλεια του ευρωπαϊκού εφοδιασμού με LNG νωρίτερα αυτό το χειμώνα εν μέσω κρύου ευρωπαϊκού καιρού, έχει ήδη φέρει τα αποθέματα αποθήκευσης κάτω από το επίπεδο τέλους Μαρτίου του 2020», ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects.

Ο κρύος χειμώνας, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία στην Ευρώπη και η αύξηση των επιπέδων απόσυρσης αποθήκευσης παρέχουν υποστήριξη στις προοπτικές ανόδου τιμών για τη θερινή περίοδο, δήλωσε ο Anders Opedal, Διευθύνων Σύμβουλος της Νορβηγικής Equinor τον περασμένο μήνα.
Η γερμανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προβλέπει άνοδο για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα σημαίνουν, ότι θα υπάρχει ζήτηση κατά την περίοδο αποθήκευσης ποσοτήτων το καλοκαίρι.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης