Ενέργεια

Άνοδος του πετρελαίου στα 70 δολάρια μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Άνοδος του πετρελαίου στα 70 δολάρια μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Tο brent σημειώνει άνοδο 1,20% στα 70 δολάρια και το crude αντίστοιχα +1,13% στα 66,84 δολ/βαρέλι

Οι επιθέσεις με drones κατά δεξαμενών πετρελαίου στο λιμάνι Ras Tanura της Σαουδικής Αραβίας το βράδυ της Κυριακής (7/3) είχαν ως αποτέλεσμα ο «μαύρος χρυσός» να ξεπεράσει τα 70 δολάρια.

Μάλιστα αυτή την ώρα, το brent σημειώνει άνοδο 1,20% στα 70 δολάρια και το crude αντίστοιχα +1,13% στα 66,84 δολ/βαρέλι.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή και η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ για διατήρηση του πλαφόν στην παραγωγή ωθούν ανοδικά το πετρέλαιο και σύμφωνα με τους αναλυτές το ράλι θα μπορούσε να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

«Θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω ανοδική πορεία στην αγορά βραχυπρόθεσμα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν στην τιμολόγηση ένα είδος ασφαλίστρου κινδύνου, καθώς οι επιθέσεις είναι όλο και συχνότερες», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε μια έκθεση, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση αυτό το μήνα.

6767677.JPG



Αστάθεια στην περιοχή

Σύμφωνα με την Helima Croft της RBC Capital, «το τελευταίο περιστατικό ανέδειξε το πόσο επισφαλές παραμένει το περιβάλλον στην περιοχή σχεδόν 18 μήνες μετά από τις ιρανικές απεργίες της 14ης Σεπτεμβρίου του 2019 που έβγαλαν προσωρινά εκτός σύνδεσης το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου του βασιλείου.

Παράλληλα, οι αναλυτές της ΑΝΖ, εκτιμούν ότι η «απόφαση να διατηρηθούν οι ποσοστώσεις αμετάβλητες σηματοδοτεί την πρόθεση του ομίλου να μειώσει περαιτέρω τα αποθέματα, χωρίς να ανησυχεί για υπερβολική ενίσχυση της αγοράς».

Ρας Τανούρα

Το λιμάνι Ρας Τανούρα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση πετρελαίου στον κόσμο, που βρίσκεται στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας και εκεί συγκεντρώνονται οι σημαντικότερες υποδομές παραγωγής και εξαγωγής της Saudi Aramco.
Επίσης, το επαναστατικό κίνημα των Χούτι ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, οι οποίες ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να κλείσει περισσότερο από το 50% της παραγωγής πετρελαίου της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης