Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ σχεδιάζει να καθυστερήσει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου ως «πράσινης» επένδυσης

Η ΕΕ σχεδιάζει να καθυστερήσει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου ως «πράσινης» επένδυσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει στις 21 Απριλίου το πρώτο τμήμα της «αειφόρου χρηματοοικονομικής ταξινομίας»,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καθυστερήσει την απόφαση σχετικά με το αν θα χαρακτηρίσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ως βιώσιμη επένδυση σε κανονισμούς πράσινης χρηματοδότησης που πρόκειται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει στις 21 Απριλίου το πρώτο τμήμα της «αειφόρου χρηματοοικονομικής ταξινομίας», έναν μακρύ κατάλογο οικονομικών δραστηριοτήτων συν τους ειδικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν για να χαρακτηριστούν ως πράσινες επενδύσεις στην ΕΕ.
Μεταξύ των πιο αμφισβητούμενων ζητημάτων είναι το αν θα περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, ως πράσινο.
Οι χώρες της ΕΕ χωρίζονται μεταξύ εκείνων που λένε ότι δεν είναι πράσινο και εκείνων που βλέπουν το αέριο ως ζωτικής σημασίας για να εγκαταλείψουν τον περισσότερο ρυπογόνο άνθρακα.
Η Επιτροπή φαίνεται έτοιμη να καθυστερήσει μια απόφαση, αφού πολλά σχέδια προτάσεων απέτυχαν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα.
Η Επιτροπή θα υποβάλει χωριστή πρόταση το τέταρτο τρίμηνο για να αντιμετωπίσει το "πώς ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, συμβάλλουν στην απαλλαγή από τον άνθρακα", ανέφερε σε σχέδιο εγγράφου, με ημερομηνία 14 Απριλίου που επικαλείται το Reuters.

Αυτό θα επιτρέψει μια "διαφανή συζήτηση" από χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ρόλο του φυσικού αερίου στη μείωση των εκπομπών, ανέφερε. Η πρόταση θα αφορά επίσης την πυρηνική ενέργεια, ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των κρατών της ΕΕ.
Η Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα την επισήμανση ορισμένων εργοστασίων φυσικού αερίου ως πράσινων, μετά την αρχική της πρόταση - η οποία είχε αρνηθεί την πράσινη ετικέτα στα εργοστάσια φυσικού αερίου – κάτι που αντιμετωπίσθηκε θετικά από κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, η τελευταία πρόταση φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε ούτε την πλευρά ούτε τους συμβούλους της ΕΕ, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα κάλεσαν τις Βρυξέλλες να αντισταθούν στην πολιτική πίεση για αποδυνάμωση των κανόνων, λέγοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία τους.
"Η δουλειά μας βασίζεται σε ισχυρά, επιστημονικά, τεχνικά κριτήρια", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι κανόνες πρέπει να υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αποτρέπουν το πράσινο πλύσιμο.

Η ταξινομία στοχεύει να καταστήσει τις αληθινά βιώσιμες δραστηριότητες πιο ορατές στους επενδυτές και να μετατρέψει το κεφάλαιο σε βοήθεια της ΕΕ στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Ωστόσο, δεν θα αποκλείσει τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που δεν λαμβάνουν "πράσινη" ετικέτα.
Το αέριο παράγει πολύ λιγότερες εκπομπές CO2 από τον άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, η υποδομή αερίου σχετίζεται με τις εκπομπές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης