Ενέργεια

Νέα ενδιαφέρουσα έρευνα για την Κίνα: Εξοικονόμηση 1,6 τρισ. δολ. με την κατάργηση του άνθρακα

Νέα ενδιαφέρουσα έρευνα για την Κίνα: Εξοικονόμηση 1,6 τρισ. δολ. με την κατάργηση του άνθρακα
O άνθρακας αντιπροσώπευε το 56,8% της κατανάλωσης ενέργειας της Κίνας το 2020, σύμφωνα με επίσημα εθνικά στοιχεία

Η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί οικονομικά σε υψηλά επίπεδα, εάν μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τον άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας οικονομικών αναλυτικών στοιχείων TransitionZero, που αναμεταδίδει το CNBC.

Η μελέτη εξέτασε το κόστος ή την εξοικονόμηση που θα υποστεί η κινεζική κυβέρνηση εάν αντικαταστήσει τους υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα με εναλλακτικές επιλογές μηδενικού άνθρακα.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθώντας αυτή την τακτική. Υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό κίνητρο για την Κίνα να ξεφορτωθεί τον άνθρακα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Matthew Gray, συν-διευθύνων σύμβουλος της TransitionZero (εδρεύει στο Λονδίνο).

Πολλές υποχρεώσεις για την Κίνα

Η Κίνα δεσμεύτηκε πέρυσι να αυξήσει τις συνολικές εκπομπές του θερμοκηπίου έως το 2030 και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Για να γίνει αυτό,  «θα χρειαστεί μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση για την χώρα» επεσήμανε ο Gray. Ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 56,8% της κατανάλωσης ενέργειας της Κίνας το 2020, σύμφωνα με επίσημα εθνικά στοιχεία.

Είναι γνωστό ότι η χώρα θεωρείται ο μεγαλύτερος ρυπαντής της ατμόσφαιρας. Η ερευνητική εταιρεία Rhodium Group δήλωσε ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κίνας αυξήθηκαν 1,7% το 2020 και έφτασαν τα 14.400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

6_9.JPG

Τα «πρέπει» της Κίνας

Σύμφωνα με τον Gray, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Κίνα είναι να σταματήσει να επενδύει σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία» που μπορεί να είναι ακόμα σε λειτουργία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Global Energy Monitor (GEM), λειτουργούν 1.082 μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Κίνα. Επιπλέον, 92 εργοστάσια βρίσκονται υπό κατασκευή και 135 βρίσκονται σε φάση προ-κατασκευής.

Οι ρεαλιστικές δυνατότητες

Ο Gray επεσήμανε ότι η Κίνα «κυριαρχεί ήδη σε τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα» - όπως ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μπαταριών, και είπε ότι η χώρα είναι σε θέση να επεκτείνει αυτήν την υποδομή προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της καθαρού μηδενικού εκπομπών. Η «πολύ πιο ανησυχητική» πτυχή είναι εάν η Κίνα είναι πρόθυμη και ικανή να καταστρέψει τα εργοστάσια της με άνθρακα. «Θα πρέπει να κλείσουν αυτούς τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2040, όντας μια μεγάλη πρόκληση» σημείωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης