Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έπεσαν οι τιμές στην χονδρική και η παραγωγή των ΑΠΕ - Αύξηση εξαγωγών προς Ιταλία

Έπεσαν οι τιμές στην χονδρική και η παραγωγή των ΑΠΕ - Αύξηση εξαγωγών προς Ιταλία
Η μείωση των ανέμων και η συννεφιά περιόρισαν την εγχώρια παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών

Η μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10,35% στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας εξαιτίας της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών αλλά και των αργιών του Πάσχα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της μέσης τιμής χονδρικής, γεγονός που οδήγησε και σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κυρίως προς την ακριβότερη Ιταλία.

Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) διαμορφώθηκε στα 61,23 ευρώ/MWh από 68,48 ευρώ/MWh το προηγούμενο επταήμερο.

Η μείωση, πέραν της πτώσης της ζήτησης ηλεκτρισμού, αποδίδεται και στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου επίσης οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν.

Για σήμερα πάντως (6/5),  σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η  μέση τιμή DAM διαμορφώθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα στα 72,42 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού παρουσίασαν πτώση σε όλες τις αγορές  της ΝΑ Ευρώπης, με μόνη εξαίρεση την Τουρκία.

Σημαντική μείωση ζήτησης στα Βαλκάνια

Στην Ελλάδα, η ζήτηση έπεσε στις 785,29 GWh από 875,97 GWh την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάζοντας πτώση κατά 10,35%.

Σημαντική πτώση, λόγω των καιρικών συνθηκών κατέγραψαν και οι γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία με -15,64% και η Σερβία με -10,35%. Κόντρα στη γενική τάση, η Τουρκία ήταν η μόνη που παρουσίασε έστω και οριακή αύξηση της ζήτησης.

Η μέση τιμή εβδομάδας στη ΝΑ Ευρώπη έπεσε σημαντικά σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, κυμαινόμενη μεταξύ 61-64,25 ευρώ/MWh, με την Ιταλία να παραμένει η ακριβότερη αγορά στα 68,68 ευρώ/MWh ως μέση τιμή εβδομάδας.

Σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ μειώθηκε στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, σε όλες τις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης αυξήθηκε, πράγμα που επίσης επηρέασε πτωτικά τις τιμές χονδρικής στην περιοχή.

Η μείωση των ανέμων και η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα είχαν σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί η εγχώρια παραγωγή τόσο των αιολικών όσο και των φωτοβολταϊκών.

Πτώση παραγωγής από ΑΠΕ σε Ελλάδα-Ιταλία

Η Ελλάδα μάλιστα ήταν η μόνη χώρα της ΝΑ Ευρώπης όπου καταγράφηκε μείωση της αιολικής παραγωγής και ανάμεσα στις τρεις χώρες (οι άλλες δύο ήταν η Ιταλία και η Βουλγαρία) με τη μεγαλύτερη πτώση της ηλιακής παραγωγής.

Το ρεκόρ της πτώσης ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, το παρουσίασε η Ιταλία με μείωση 23,72% ή 121,92 GWh κάτω σε εβδομαδιαία βάση

Επίσης, οι βροχοπτώσεις σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων και την Ιταλία συνέβαλαν στην αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Τουρκία, όπου υπήρξε μείωση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών, λόγω ανομβρίας. 

Τέλος όσον αφορά το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, η  Ελλάδα και η Ρουμανία κατέγραψαν καθαρές εξαγωγές ηλεκτρισμού, αντιστρέφοντας την τάση της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, όταν είχαν επικρατήσει οι καθαρές εισαγωγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης