Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκθεση της Energy Innovation: Δεν είναι βιώσιμο το 80% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στις ΗΠΑ

Έκθεση της Energy Innovation: Δεν είναι βιώσιμο το 80% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στις ΗΠΑ
Στον αντίποδα, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν οι ΑΠΕ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η νέα έρευνα της Energy Innovation για τα ενεργειακά δεδομένα των ΗΠΑ στο πλαίσιο της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά και την στροφή στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Oilprice, το 80% των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη μη βιώσιμα οικονομικώς σε σύγκριση με τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το συνδυασμένο κόστος για καύσιμα, συντήρηση και άλλες απαραίτητες λειτουργίες στις περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στις ΗΠΑ είναι υψηλότερο από το συνολικό κόστος των νέων ηλιακών και αιολικών έργων λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, δήλωσε η Energy Innovation.

Τα επιμέρους στοιχεία

Μάλιστα, η έκθεση της δεξαμενής σκέψης, «The Coal Cost Crossover 2.0», συγκρίνει τα οικονομικά στοιχεία κάθε αμερικανικής μονάδας παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα με τα αναμενόμενα οικονομικά πιθανών νέων αιολικών και ηλιακών μονάδων που θα τεθούν σε ισχύ προσεχώς, χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα.

Σύμφωνα με την Energy Innovation «από τα 235 εργοστάσια του στόλου άνθρακα των ΗΠΑ, 182 εργοστάσια, ή το 80% δεν είναι βιώσιμα ή αποσύρονται». Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι από την υπάρχουσα χωρητικότητα άνθρακα στις ΗΠΑ, το 72% είναι είτε πιο δαπανηρό ως προς την λειτουργία του σε σύγκριση με τα ανανεώσιμα projects ή πρόκειται να αποσυρθούν έως το 2025.

Oι εξελίξεις

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα έχει μειωθεί για μια δεκαετία, καθώς το φθηνό φυσικό αέριο από το σχιστόλιθο των ΗΠΑ άρχισε να ανταγωνίζεται πρώτα τον άνθρακα για σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Στη συνέχεια το μειωμένο κόστος αιολικής και ηλιακής ενέργειας άρχισε να καθιστά τα νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας πιο ανταγωνιστικά από τον άνθρακα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΑΠΕ αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα 2/3 της νέας χωρητικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγκαταστήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2021. Ταυτόχρονα, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής φυσικού αερίου η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα συνεχίζει να παίρνει την κατιούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης