Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοντά στα 3 δολ. το φυσικό αέριο με τους «παίκτες» να στοιχηματίζουν στον καιρό

Κοντά στα 3 δολ. το φυσικό αέριο με τους «παίκτες» να στοιχηματίζουν στον καιρό
Καιρικές συνθήκες και αποθήκευση οι κρίσιμοι παράγοντες για την τιμή του φυσικού αεέρίου

Τα καιρικά φαινόμενα και οι προβλέψεις γύρω από αυτά είναι ο «βασιλιάς» στον καθορισμό της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται κάθε εβδομάδα για θέρμανση ή ψύξη και το πόσο αποθηκεύεται.
Για εβδομάδες τώρα, η υπόσχεση για ένα «βολικό ελατήριο» που οδηγεί σε μια άνετη "απόψυξη" από χειμωνιάτικα ρίγη παραμένει ακριβώς αυτό - μια υπόσχεση.
Σύμφωνα με το www.investing.com στην αγορά στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ που κυριαρχείται από το αέριο, οι καιρικές προβλέψεις που απαιτούν σταθερές θερμοκρασίες τον Απρίλιο στα 50 Farenheits και παραπάνω αποδείχθηκαν απολύτως λανθασμένες, όπως ακριβώς οι καταιγίδες χιονιού Midwest στα τέλη του περασμένου μήνα.
Το αποκορύφωμα αυτών των καιρικών προτύπων είχε ως αποτέλεσμα την απροσδόκητη τιμή του φυσικού αερίου σχεδόν στα 3 $ ανά mmBtu, ή εκατομμύρια μετρικές βρετανικές θερμικές μονάδες, για αυτήν την περίοδο του έτους. Η τελευταία φορά που τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο Henry Hub του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαπραγματεύτηκαν σε αυτό το υψηλό για το Μάιο ήταν το 2018.
Το φαινόμενο που σχετίζεται με αυτήν την ανωμαλία ήταν οι εβδομαδιαίες αναφορές αποθήκευσης φυσικού αερίου από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Σε τρεις από τις πέντε τελευταίες περιπτώσεις, η ΕΙΑ είχε λανθασμένες εκτιμήσεις από αναλυτές που στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερες εγχύσεις φυσικού αερίου στην αποθήκη.

Κρίσιμος παράγοντας η αποθήκευση

Με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση σήμερα, οι αναλυτές βλέπουν αποθήκευση 64 bcf, ή δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προσθήκη της προηγούμενης εβδομάδας 15 bcf.
Πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έδωσαν 103 bcf στο χώρο αποθήκευσης.
Εν τω μεταξύ, ο πενταετής μέσος όρος (2016-2020) ήταν 81 bcf. Αυτό θα έκανε την τελευταία πρόβλεψη χαμηλότερη σχετικά, παρά το γεγονός ότι ήταν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερες από την προηγούμενη εβδομάδα.
Το φυσικό αέριο για παράδοση Ιουλίου στο Henry Hub υποχώρησε 3 σεντς, ή 1%, στα 2,938 ανά mmBtu την Τετάρτη.
Σε εβδομαδιαία βάση έως σήμερα, σημείωσε άνοδο 0,4%, μετά από αύξηση 12,7% για τον Απρίλιο - το υψηλότερο για ένα μήνα από το σχεδόν 33% που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο.
Σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, όταν οι συμβάσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2022 διαπραγματεύονταν πάνω από 3 $ ανά mmBtu, την Τετάρτη η τιμή μειώθηκε για την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.


φυσικόαέριο.PNG

Αξιολόγηση

Το Daily Technical Outlook του Investing.com συνεχίζει να αξιολογεί τη σύμβαση φυσικού αερίου τον Ιούλιο ως «Ισχυρή Αγορά», προβλέποντας μια αντίσταση τριών επιπέδων Fibonacci που ξεκινά από 2,980 $ και, στη συνέχεια, φτάνει τα 2,998 $ πριν καταλήξει στα 3,03 $.
Η εταιρεία συμβούλων Gelber & Associates με έδρα το Χιούστον προειδοποίησε τους πελάτες της να είναι σε εγρήγορση για εκπλήξεις στην έκθεση ΕΙΑ και τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στα σχετικά ισχυρά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αερίου.
«Όσον αφορά την αποθήκευση, οι εγχύσεις έως την εβδομάδα της 14ης Μαΐου φαίνονται σχετικά ήπιες, με τις προβλεπόμενες ενέσεις να πέφτουν κάτω από τους αντίστοιχους πενταετούς μέσους όρους τους, λόγω του ισχυρότερου από τον αναμενόμενο καιρού», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων σε ένα email στους πελάτες της
«(Η εβδομάδα έως) στις 21 Μαΐου προβλέπεται να παρέχει αποθήκευση φυσικού αερίου την πρώτη ένεση 100+ bcf για αυτή τη σεζόν», πρόσθεσε.

Ζήτηση

Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Refinitiv, υπήρχαν 46 HDDs, ή ημέρες βαθμού θέρμανσης, την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο 30 ετών των 54 HDDs, για την περίοδο.
Οι HDDs, χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ζήτησης για θέρμανση σπιτιών και επιχειρήσεων και για τη μέτρηση του αριθμού των βαθμών της μέσης θερμοκρασίας την ημέρα είναι κάτω από 65 βαθμούς Φαρενάιτ (18 βαθμοί Κελσίου).
Ένας λόγος για τον οποίο ο Henry Hub του πρώτου μήνα μπόρεσε να μείνει κοντά στα 3 $ είναι ότι το συνολικό αέριο στην αποθήκευση ανέρχεται τώρα σε περίπου 1,96 tcf, ή τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια - σχεδόν 3% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο και σχεδόν 15% κάτω από το χρόνο- επίπεδα πριν.
Επίσης, η παραγωγή κατά μέσο όρο στα 90,6 bcf ημερησίως, σε σύγκριση με το επίπεδο Μαρτίου 90,8 bcf ανά ημέρα μείωσε την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον Απρίλιο.
Τον Απρίλιο, η ποσότητα του φυσικού αερίου που ρέει σε εγκαταστάσεις εξαγωγής ΥΦΑ ή υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξήθηκε σε μηνιαίο ρεκόρ 11,5 bcf ανά ημέρα. Οι ροές αγωγών προς το Μεξικό σημείωσαν υψηλό μηνιαίο 6,1 bcf καθημερινά.
Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει υψηλότερη παραγωγή φυσικού αερίου, δήλωσε η Gelber & Associates.
Ανέφερε ότι οι μετρήσεις των αμερικανικών πλατφορμών σε παιχνίδια ξηρού αερίου έδειξαν αξιοσημείωτη βελτίωση, με εκείνες στις περιοχές σχιστόλιθου Haynesville, Marcellus και Utica όχι μόνο να σταθεροποιούνται αλλά και να ανακάμπτουν από σοβαρή πανδημία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης