Ενέργεια

Ιταλία: Αλλάζει ενεργειακή στρατηγική – Μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας

Ιταλία: Αλλάζει ενεργειακή στρατηγική – Μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας
Απλούστευση διαδικασίων για ΑΠΕ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Η Ιταλία είναι έτοιμη να εισαγάγει μια σειρά μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani
Η διαδικασία αδειοδότησης της Ιταλίας επιβράδυνε την ανάπτυξη νέων συστημάτων πράσινης ενέργειας, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση στα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και την επίτευξη κλιματικών στόχων.
Η Ρώμη, η οποία πρέπει να εγκαταστήσει έως και 70 gigawatts νέας χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, εγκαθιστά επί του παρόντος μόλις 0,8 GW ετησίως, σε μεγάλο βαθμό λόγω καθυστερήσεων.
Ο Cingolani είπε ότι η νέα νομοθεσία, μέρος μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι παράλληλες με το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας για πρόσβαση στα κονδύλια ανοικοδόμησης της πανδημίας από τις Βρυξέλλες, θα είναι έτοιμη έως τις 30 Μαΐου.

"Παρεμβαίνουμε ... με πολύ δραστικά μέτρα ... βάναυσα", είπε, μιλώντας με τον ξένο τύπο σε μια διαδικτυακή συζήτηση, δίνοντας μια ένδειξη ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να είναι εκτεταμένη.
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την Πέμπτη εάν το διάταγμα θα αφορά αρχικά μόνο την ενεργειακή μετάβαση ή εάν θα είναι ευρύτερο.
Ο Cingolani, ο οποίος έχει εργαστεί σε κορυφαία κέντρα επιστημονικής έρευνας με επίκεντρο τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας της Ευρώπης να αναπτύξει υποδομές ηλεκτρικών οχημάτων.
Είπε ότι θα είναι σύντομα καιρός να αρχίσουμε να ψάχνουμε τρόπους σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων που υπήρχαν για τα ορυκτά καύσιμα.

Το 2019 το τελευταίο ενεργειακό σχέδιο

Στο τελευταίο ενεργειακό της σχέδιο που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2019, η Ιταλία έθεσε στόχο 65 GW νέας πράσινης χωρητικότητας σε διάστημα 10 ετών. Αλλά από τότε οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει αυστηρότερους τους στόχους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ωθώντας πολλά κράτη μέλη να επανεξετάσουν τους στόχους τους.
Ο Cingolani, διορισμένος υπουργός μετάβασης ενέργειας στην κυβέρνηση του Mario Draghi τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι η Ιταλία θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το νέο της σχέδιο ενεργειακής στρατηγικής έως τα τέλη Ιουνίου.
Ο Draghi έθεσε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των σχεδίων του να διευθύνει την Ιταλία για να διασφαλίσει ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια οδηγεί την ανάκαμψή της και αξιοποιεί πλήρως τα κονδύλια της ΕΕ.
Το σχέδιο ανάκαμψης της Ρώμης προσφέρει 59 δισεκατομμύρια ευρώ χρημάτων της ΕΕ στο πλαίσιο της οικολογικής μετάβασης, συμπληρωμένο με 9 δισεκατομμύρια ευρώ ξεχωριστού κρατικού δανεισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης