Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eurostat: Σε Ελλάδα, Εσθονία, Λουξεμβούργο η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών το 2020

Eurostat: Σε Ελλάδα, Εσθονία, Λουξεμβούργο η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών το 2020


Οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020

 

Οι εκπομπές άνθρακα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του μπλοκ την Παρασκευή, λόγω των περιορισμών του COVID-19 που περιόρισαν τα ταξίδια και έκλεισαν τα εργοστάσια σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων - όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο - μειώθηκαν κατά 10% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Eurostat.
Η Eurostat παρατήρησε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε σε 15 χώρες.
"Αντίθετα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ιδίως αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά", ανέφερε.

Μειώσεις ανά χώρα

Αν και οι εκπομπές μειώθηκαν σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, η Eurostat ανέφερε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ελλάδα, την Εσθονία και το Λουξεμβούργο - όλες μειώθηκαν περίπου στο 18%.
Η Γερμανία, η οποία παράγει το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών CO2 της ΕΕ, είδε τις εκπομπές να υποχωρούν σχεδόν 9%, ενώ στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Πολωνία, άλλους μεγάλους παραγωγούς CO2, μειώθηκαν 8% στο 11%.
Ο στόχος της ΕΕ να καταστεί ουδέτερη ως προς το κλίμα έως το 2050, συμβάλλοντας στον περιορισμό της επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα απαιτήσει μια πράσινη μετάβαση σε βιομηχανικούς τομείς μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών όπως τα ανανεώσιμα καύσιμα υδρογόνου και η αποθήκευση ενέργειας.
Ωστόσο, δικαστήρια στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν αποφανθεί ότι οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τις εκπομπές, ενώ η απροθυμία της Πολωνίας να αποχωρήσει από τον άνθρακα έθεσε σε κίνδυνο την πρόσβασή της στη χρηματοδότηση της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Η Πολωνία ήταν το μόνο κράτος μέλος που δεν δεσμεύτηκε για την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050, όταν το μπλοκ έθεσε τον στόχο το 2019 ενώ η κυβέρνηση έχει από καιρό απομακρύνει την πολιτική υποστήριξη από τα συμφέροντα στον άνθρακα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης