Ενέργεια

Συμφωνία ΔΕΗ - Αλουμινίου μέχρι το 2023 ανακοίνωσε ο Ε. Μυτιληναίος - Διπλασιασμός μεγεθών μέχρι το 2022

Συμφωνία ΔΕΗ - Αλουμινίου μέχρι το 2023 ανακοίνωσε ο Ε. Μυτιληναίος - Διπλασιασμός μεγεθών μέχρι το 2022
Διπλασιασμός μεγεθών και μεγάλη ανάπτυξη μετά το 2023 είναι η κατεύθυνση που δόθηκε για τον Όμιλο από τον CEO κ. Ε. Μυτιληναίο

Διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας για την περίοδο του 2022 σε σχέση με το 2020 προανήγγειλε ο πρόεδρος της Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη σημερινή 15/6  γενική συνέλευση.

Τα κυριότερα ζητήματα που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν:

Οριστικοποιείται εντός του προσεχούς διαστήματος η συμφωνία της παραγωγικής μονάδας του Αλουμινίου με τη ΔΕΗ, η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023.
Στη συνέχεια, θα αποδεσμευθεί η τροφοδότηση του Αλουμινίου από την ΔΕΗ και ο σχεδιασμός είναι να προχωρήσει με βάση τα PPAs.
Θα πρόκειται για μια ακόμα ιστορική στιγμή που θα σημάνει μετά από 60 χρόνια την ανεξαρτητοποίηση της μεγαλύτερης ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας από την ΔΕΗ.

Η Αλουμίνιον θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αγορά των διμερών συμβολαίων, καθώς είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής βιομηχανικού ρεύματος με διαφορά από τους υπόλοιπους. Η νέα μονάδα εξάλλου του φυσικού αερίου υπερκαλύπτει κατά 3 φορές τις ανάγκες δυναμικότητας για την Αλουμίνιον σε ρεύμα.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, την περασμένη εβδομάδα, "συμφωνήσαμε με τη Glencore για νέα δεκαετή συμφωνία για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, που ξεπερνά το 1.5 δις δολ. Πρόκειται για μια εξαιρετική συμφωνία που θα φιξάρει τη τιμή της αλουμίνας για 4 χρόνια.
Τα επίπεδα θα είναι πολύ ικανοποιητικά και πάντως όχι υποτιμημένα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, ανέφερε.


Το 2021 θα είναι μια χρονιά με αυξανόμενη κερδοφορία μέσα στα πλαίσια των ανακοινωμένων προβλέψεων με ανοδική πορεία στα τρίμηνα, έναντι της εικόνας του πρώτου, που συνδυάζεται με ένα CAPEX - γίγα της τάξης των 600 εκατ ευρώ, το μεγαλύτερο για ελληνική εταιρία.

ΑΠΕ: Διευρύνεται το χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού - Στα 4.000 MW ανεβαίνει ο μεσοπρόθεσμος στόχος συνολικά

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του εξωτερικού έχει ανέλθει σε 1.739 MW εκ των οποίων τα 400 MW είναι σε πρώιμα στάδια.
Αυτό αναλύεται ως εξής:

Εξωτερικό - Επενδύσεις εταιρίας 507 MW υπό κατασκευή εκ των οποίων τα 120 MW παραδίδονται άμεσα στην Αυστραλία . Αυτά θα μπουν στο portfolio των έργων εν λειτουργία
Πρόσθετα 444 MW  είναι έτοιμα προς κατασκευή
Επίσης 788 MW θα είναι έτοιμα προς κατασκευή τέλη 2021 αρχές 2022.

Στο εσωτερικό από τα 1480 MW της Εγνατίας τα 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν την κατασκευή μέσα στο καλοκαίρι.
Από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ έχουν προστεθεί 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή.
Παράλληλα υφίστανται 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021

Αποθήκευση ενέργειας: αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο το φθινόπωρο.
Σε εξέιλξη οι διαπραγματεύσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους για νέα PPAs

Μεσοπρόθεσμος καθίσταντα στόχος τα 4.000 MW

Διαχωρισμός δημοπρασιών Αιολικών και Φωτοβολταϊκών

Η πτώση των τιμών στην δημοπρασία της ΡΑΕ τον Μάιο εκτιμήθηκε από τον Πρόεδρο σαν φυσιολογική, όμως η αύξηση των τιμών στα πάνελς που προέρχεται από την Κίνα και έχει εκτεταμένα αναλύσει το Worldenergynews βάζει φρένο σε περαιτέρω σημαντικές μειώσεις.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές της δημοπρασίας μεταξύ φωτοβολταϊκών και ανανεώσιμων, που δημιουργεί προϋποθέσεις στο να υπάρξουν διαφορετικές δημοπρασίες για τους δύο κλάδους.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα Υπεράκτια Αιολικά που έχει προαναγγείλει ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, αυτή έχει καθυστερήσει, γιατί αναμένεται να προστεθούν και άλλα τμήματα ώστε να υπάρξει ένα πληρέστερο πλάνο στο νέο αυτό σημαντικό επενδυτικό τομέα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, «δεν είμαστε ποτέ αρνητικοί σε ενέργειες που προσδίδουν αξία στους μετόχους».

Αναφερόμενος στη νέα μονάδα της ΓΕΚ Τέρνα με την Motor Oil, συνδυασμένου κύκλου, σημείωσε ότι ο υγιής ανταγωνισμός είναι πάντα καλοδεχούμενος.
Και αυτό παράλληλα προσδιορίζει το πόσο έγκαιρη και ρηξικέλευθη  ήταν η απόφαση που έλαβε ο Όμιλος πριν από δύο χρόνια για το CCGT.

Τα CO2 ανεβάζουν το κόστος ρεύματος πανευρωπαϊκά

Όσον αφορά την άνοδο των τιμών των CO2, σημείωσε ότι αυτό επηρεάζει τις τιμές ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, άρα έχει συνέπειες και στην Ελλάδα και αφορά το σύνολο των καταναλωτών, όπως επίσης και το Αλουμίνιο. Η απάντηση για την μονάδα βρίσκεται στο αντιστάθμισμα και στην τιμολόγηση αλλά και στην επιβολή του φόρου της ΕΕ για τις εισαγωγές άνθρακα, για τον οποίο πρόκειται σύντομα να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία γραφείου κλιματικής αλλαγής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ζερεφό.

H γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή μερίσματος με 0,364 ευρώ ανά μετοχή από 1.7.
Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος των 36,4 λεπτών ανά μετοχή θα είναι η 24η Ιουνίου και η έναρξη καταβολής η 1η Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου και το καθαρό ποσό θα είναι 34,2 σεντς ανά μετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης