Ενέργεια

Η ενεργειακή μετάβαση θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο - Στα 100 δολ. βλέπουν την τιμή οι αναλυτές

Η ενεργειακή μετάβαση θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο - Στα 100 δολ. βλέπουν την τιμή οι αναλυτές

Οι αναλυτές προειδοποιούν για κρίση εφοδιασμού

 

Tο κύμα των επενδύσεων ESG στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου καθώς η σοβαρή έλλειψη κεφαλαιουχικών δαπανών για νέα ορυκτά καύσιμα γίνεται ακριβώς την στιγμή που η ζήτηση αργού συνεχίζει να αυξάνεται σύμφωνα με ανάλυση του oilprice.

Η πίεση από τους επενδυτές, η αυστηρότερη ρύθμιση των εκπομπών από τις κυβερνήσεις και οι δημόσιες διαμαρτυρίες εναντίον της επιχείρησής τους έχουν γίνει λίγο πολύ το νέο φυσιολογικό για τις εταιρείες πετρελαίου. Αυτό που φαίνεται να θέλει ο κόσμος - ή τουλάχιστον τα πιο εύπορα μέρη του - από τη βιομηχανία πετρελαίου είναι να σταματήσει να είναι η βιομηχανία πετρελαίου.

Πολλοί επενδυτές επενδύουν σε αυτή την πίεση. Η επένδυση σε ESG είναι στην πρώτη γραμμή και τα βιώσιμα ETF εμφανίζονται σαν μανιτάρια μετά από μια βροχή. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση. Στοιχηματίζουν στο πετρέλαιο. Διότι αυτό που πολλοί στο στρατόπεδο πίεσης φαίνεται να υποτιμούν είναι το γεγονός ότι η προσφορά πετρελαίου δεν είναι το μόνο στοιχείο της εξίσωσης.

«Φανταστείτε η Shell να αποφασίσει να σταματήσει την πώληση βενζίνης και ντίζελ σήμερα», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού γίγαντα Ben van Beurden σε μια δημοσίευση στο LinkedIn νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αυτό θα μείωνε σίγουρα τις εκπομπές άνθρακα της Shell. Αλλά δεν θα βοηθούσε καθόλου τον κόσμο. Η ζήτηση για καύσιμα δεν θα άλλαζε. Οι άνθρωποι θα γέμιζαν τα αυτοκίνητά τους και τα φορτηγά σε άλλα πρατήρια καυσίμων. "

Ο Van Beurden σχολίασε την απόφαση ενός ολλανδικού δικαστηρίου, την οποία οι περιβαλλοντολόγοι χαιρέτισαν ως απόφαση ορόσημο, διατάσοντας τη Shell να μειώσει το αποτύπωμα εκπομπών της κατά 45% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.

Η απόφαση απαιτεί ουσιαστικά η Shell να συρρικνώσει τις δραστηριότητές της, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται από μια εταιρεία να εργαστεί εναντίον της. Για οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία, αυτό θα ήταν αδιανόητο.

Όχι όμως για το Big Oil, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το μόνο μέρος που είναι υπεύθυνο για τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από την ανθρωπότητα.

Και πάλι, οι χρήστες των προϊόντων που παράγουν εκπομπές αγνοούνται είτε σκόπιμα είτε ονομάζονται θύματα, παραπλανημένοι από τους Big Oil σχετικά με τη ζημιά που προκαλούν τα προϊόντα τους.

Η αλήθεια, είναι ότι στην πράσινη στροφή της μετάβασης, ο κόσμος εξακολουθεί να τρέχει με πετρέλαιο. Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται εδώ και δεκαετίες καθώς οι ενεργειακές μας ανάγκες αυξάνονται με τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η χρήση ορυκτών καυσίμων αυξάνεται επίσης συνεχώς παρά - αυτό είναι σημαντικό - την άνθηση των εγκαταστάσεων χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με μια έκθεση του δικτύου πολιτικής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας REN21, το μερίδιο του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα δεν έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία.

Έτσι, η ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά η πίεση στις εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο αυξάνεται στο σημείο όπου αυτές οι εταιρείες αναγκάζονται να μειώσουν τις δαπάνες τους για μελλοντική παραγωγή. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τελειώσει μια τέτοια κατάσταση και είναι με πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι ορισμένοι επενδυτές επεκτείνουν την έκθεσή τους στο πετρέλαιο, σύμφωνα με μια έκθεση της Wall Street Journal από νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου μειώθηκαν πέρυσι στα 330 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ του ποσού που δαπανήθηκε για το πετρέλαιο το 2014, όταν το Brent διαπραγματεύτηκε πάνω από 100 $ ανά βαρέλι. Η πανδημία σίγουρα είχε να κάνει με αυτό αλλά και η ανανεωμένη ώθηση για ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι χαμηλότερες επενδύσεις σε πετρέλαιο σημαίνουν χαμηλότερη παραγωγή. Αυτό είναι καλό από πλευράς ενεργειακής μετάβασης, αλλά όχι από πλευράς ζήτησης πετρελαίου. Και είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Τον Μάιο, η Rystad Energy έγραψε ότι τα αποδεδειγμένα αποθέματα των Big Oil υποχωρούν με δραστικό ρυθμό: πέρυσι, έχασαν – και δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν με νέες ανακαλύψεις - το 15% των αποθεμάτων της. Τα υπάρχοντα αποθεματικά του θα μπορούσαν να εξαντληθούν εντός 15 ετών.

Το δυνητικά ελάττωμα στο σχέδιο μετάβασης ενέργειας είναι ότι φαίνεται να αντικαθιστά ένα μέρος του κόσμου για ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως σημείωσε ο σχολιαστής Oilprice, Syed Rizvi σε μια πρόσφατη δημοσίευσή του, υπάρχουν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χωρίς καθόλου πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ορυκτά καύσιμα είναι για αυτούς η μόνη πηγή ενέργειας.

Αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να ισχύει για αρκετό καιρό, επειδή ένα πράγμα που φαίνεται να ξεχνούν οι υποστηρικτές της μετάβασης ενέργειας είναι ότι ακόμη και η ανανεώσιμη ενέργεια είναι μια επιχείρηση - και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κέρδη. Η Αφρική είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση: η ήπειρος διαθέτει άφθονους ηλιακούς και αιολικούς πόρους και όμως δεν αξιοποιούνται. Ο λόγος: δεν υπάρχουν αρκετοί πελάτες που πληρώνουν για τα μελλοντικά ηλιακά και αιολικά πάρκα.

Ο διάσημος επενδυτής Richard Bernstein νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι οι trader αγοράζουν bitcoin σε μια αγορά αρκούδων και αγνοούν το πετρέλαιο σε μια αγορά ταύρων. Πράγματι, οι τελευταίες τάσεις στο εμπόριο και στις επενδύσεις φαίνεται να ακολουθούν τις τάσεις παρά τη λογική.

«Έχουμε αυτή τη μεγάλη αγορά ταύρων σε εμπορεύματα και όλοι λένε ότι δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Bernstein, στο CNBC.

Αυτό που δείχνει είναι ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των συναισθημάτων των εμπόρων, των πολιτικών και της πραγματικότητας. Μερικοί έμποροι και πολιτικοί φαίνεται να κατοικούν σε έναν παράλληλο κόσμο στον οποίο το bitcoin θα είναι πάντα μια καλή επένδυση ακόμη και όταν η τιμή του πέφτει από ένα βράχο και η μετάβαση της πράσινης ενέργειας είναι απολύτως αναπόφευκτη. Στον πραγματικό κόσμο, το bitcoin έχει σημαντικό αποτύπωμα εκπομπών και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για τις ενεργειακές τους ανάγκες και θα συνεχίσουν να το κάνουν επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πετρελαϊκή κρίση

Η«απίστευτη ζήτηση», ο πληθωρισμός και η πίεση των μετόχων στις υπεραγορές πετρελαίου για να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πετρελαϊκή κρίση μέσα σε τρία χρόνια, με πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης, δήλωσε ο David Tawil, πρόεδρος της Maglan Capital, την Τετάρτη στην Fox Business.

Ο Tawil υπήρξε πολύ αισιόδοξος για το πετρέλαιο εδώ και αρκετό καιρό, και πιστεύει ότι οι τιμές θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν τα 100 $ ανά βαρέλι.

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν περισσότερο περιθώριο αύξησης, τόσο από πληθωριστική όσο και από άποψη ζήτησης, δήλωσε στο Fox Business.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν «σταθερά και σημαντικά τώρα στο τέλος του έτους», δήλωσε ο Tawil.

Επιπλέον, η προμήθεια θα μπορούσε επίσης να διακοπή λόγω των μετόχων και της περιβαλλοντικής πίεσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανησυχίες για το Περιβάλλον, την Κοινωνική και τη Διακυβέρνηση (ESG), καθώς και η ώθηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακριά από ορυκτά καύσιμα, θα συνέβαλε επίσης στη μείωση του εφοδιασμού κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Tawil της Maglan Capital.

Οι μεγαλύτεροι traders εμπορευμάτων στον κόσμο είναι επίσης αισιόδοξοι, χωρίς να αποκλείουν το πετρέλαιο των 100 $. Παρόλο που το πετρέλαιο μπορεί να μην κατευθυνθεί σε ένα νέο supercycle, οι τιμές εξακολουθούν να έχουν περιθώριο να αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης και της αναμενόμενης στενότητας στην προσφορά, ανέφεραν κορυφαία στελέχη των Trafigura, Vitol και της Glencore στη FT Commodities Global Summit νωρίτερα αυτό εβδομάδα. Υπάρχει μια πιθανότητα για 100 $ πετρέλαιο, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir, προσθέτοντας: «Χρειάζεστε υψηλότερες τιμές για να δώσετε κίνητρα… και επίσης ίσως να αξιοποιήσετε το κόστος του άνθρακα στο μέλλον. Πρέπει επίσης να προσελκύσετε κεφάλαια στην επιχείρηση. " . Ο Russell Hardy, Διευθύνων Σύμβουλος της Vitol, είπε επίσης ότι 100 $ ανά βαρέλι πετρέλαιο είναι "φυσικά μια πιθανότητα", αλλά προειδοποίησε τους υπερβολικά ενθουσιώδεις ταύρους ότι "βρισκόμαστε σε μια ελαφρώς τεχνητή αγορά αυτή τη στιγμή", καθώς ο OPEC + έχει ακόμη περίπου 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για να επαναφέρει στην αγορά, έως τον Απρίλιο του 2022.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης