Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι γυρεύουν οι Ολλανδοί της Shell στην Ελλάδα...

Τι γυρεύουν οι Ολλανδοί της Shell στην Ελλάδα...
Αναζητούν συνεργασίες για ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Δυναμική είσοδο στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα ετοιμάζει η Shell, με έμφαση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.  Όπως αναφέρουν πηγές της ενεργειακής αγοράς, στελέχη του πετρελαϊκού κολοσσού συνομιλούν με εγχώριους «παίκτες» της πράσινης ενέργειας για συνεργασίες στην ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων, αλλά και χερσαίων έργων ΑΠΕ, αναζητώντας ευκαιρίες και για εξαγορές ώριμων έργων στην ηπειρωτική χώρα.

Όπως διαφαίνεται, η χώρα μας εξακολουθεί να λειτουργεί ως μαγνήτης για τη Shell παρότι αποχώρησε από την ελληνική αγορά προ τριετίας. Ο παγκόσμιος ολλανδικός όμιλος, πριν ξεκινήσει την αναζήτηση εταίρων για υπεράκτια πάρκα, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Άλλωστε είναι μια εταιρεία που τη γνωρίζει καλά, καθώς πριν τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, η  «SHELL GAS B.V.» διατηρούσε το 49% των εταιριών Φυσικό Αέριο – Ελληνική εταιρεία ενέργειας  (ΕΠΑ Αττικής)  και Διανομή Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) τα οποία πούλησε στη ΔΕΠΑ το 2018, έναντι  150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου διεθνώς, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, βάσει και των δεσμεύσεών του για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. 

Όμως για να προχωρήσουν στην Ελλάδα οι συγκεκριμένες επενδύσεις  θα πρέπει να ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο, αναμενόταν εντός του Ιουνίου, αλλά τελικά εκτιμάται ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το  φθινόπωρο.

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου

Οι βασικοί του άξονες θα αφορούν στη χωροθέτηση και αδειοδότηση των υπεράκτιων πάρκων, στις  ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών με δημοπρασίες και σε μεταβατικό στάδιο με σταθερή τιμή,

Όμως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν ακόμη πολλές ανοιχτές εκκρεμότητες,  με επίκεντρο το κεφάλαιο που αφορά στις παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, το οποίο φαίνεται ότι έχει προκαλέσει …βραχυκύκλωμα.

Οι απόψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλές και το ΥΠΕΝ, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς θέλει να τους ικανοποιήσει όλους, ωστόσο η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το ενεργειακό επιτελείο αναζητεί ένα σύστημα που θα διασφαλίζει τη μεθοδική και περιβαλλοντικά ελεγχόμενη ανάπτυξη χωρίς να στερεί το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ

Ήδη έχει υποβληθεί η πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ, της οποία η κεντρική ιδέα είναι ότι η Βεβαίωση Παραγωγού, η οριστική προσφορά σύνδεσης και το δικαίωμα να ενεργήσει ο επενδυτής για την παραχώρηση της θάλασσας να παραχωρούνται μαζί με το δικαίωμα σύναψης σύμβασης διάθεσης ενέργειας μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Μεταξύ άλλων προτείνεται, για λόγους ευελιξίας και μείωσης του κινδύνου του, ο μειοδότης να έχει το δικαίωμα να λάβει Βεβαίωση Παραγωγού σε μια αρκετά εκτεταμένη περιοχή και να περιορίσει εντός συγκεκριμένου χρόνου (π.χ. 18 μηνών) το χώρο του έργου σε ένα πιο συγκεκριμένο πολύγωνο.

Ο κ.  Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του ΕΣΗΑΠΕ, σε τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η εγκατάσταση πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων θα πρέπει να γίνεται μέσα σε περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ), με τη μορφή Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Πλωτών Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΠΑΠ).

Για τη δέσμευση συγκεκριμένης θαλάσσιας έκτασης _ ως Ευρύτερης Περιοχής Διερεύνησης ΠΟΑΠΑΠ _ προτείνει να ακολουθείται διαδικασία προέγκρισης, η οποία να χορηγείται   ύστερα από υποβολή αίτησης προέγκρισης από το φορέα υλοποίησης, εισήγηση της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ και σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Θα ακολουθούν οι θαλάσσιες έρευνες και μετρήσεις, πριν ο φορέας του έργου αιτηθεί την τελική του χωροθέτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης