Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Chevron: Επιστροφή στα κέρδη με 3,18 δισ. δολ το δεύτερο τρίμηνο – Άνοδος 5% στη παραγωγή

Chevron: Επιστροφή στα κέρδη με 3,18 δισ. δολ το δεύτερο τρίμηνο – Άνοδος 5% στη παραγωγή

Επαναγορές μετοχών μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση

 

Τα υψηλότερα κέρδη σε έξι τρίμηνα ανακοίνωσε η Chevron Corp την Παρασκευή 30/7/2021 και σχεδιάζει να ανταμείψει τους επενδυτές με εξαγορές μετοχών, καθώς η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου οδήγησε τα κέρδη και τις ταμειακές ροές σε επίπεδα προ-πανδημίας.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διαπραγματεύονται κοντά σε πολυετή υψηλά καθώς η κατανάλωση καυσίμου έχει μειώσει τις απώλειες από την πανδημία και το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα ύψη λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ για περιορισμούς στην παραγωγή το επόμενο έτος διατήρησε τις συναλλαγές πετρελαίου πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι.

Η εταιρεία μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις κεφαλαιακών δαπανών σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα από αυτά που είχε ξοδέψει πέρυσι. Προηγουμένως είχε προϋπολογιστεί 14 έως 16 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2025.
Η Chevron πέρυσι μείωσε τα έξοδα για να επιτρέψει στα κέρδη με το πετρέλαιο πάνω από $ 50 το βαρέλι.
Το χαμηλότερο κόστος και οι υψηλότερες τιμές δημιούργησαν την υψηλότερη ταμειακή ροή σε δύο χρόνια, επιτρέποντας στην εταιρεία να καλύψει το χρέος και να συνεχίσει τις επαναγορές μετοχών, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι επαναγορές μετοχών μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση θα ξαναρχίσουν αυτό το τρίμηνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Wirth . Η εταιρεία και οι ανταγωνιστές της είχαν σταματήσει τις αγορές στις αρχές του περασμένου έτους καθώς η πανδημία μείωσε τη ζήτηση πετρελαίου.
Η Chevron ακολουθεί τώρα τη Royal Dutch Shell την TotalEnergies και την Equinor για να επαναλάβει τις επαναγορές. «Πάντα λέγαμε ότι θα ξεκινούσαμε τις επαναγορές όταν ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να το διατηρήσουμε, και το ζημιογόνο μας είναι 50 δολάρια το βαρέλι και είμαστε τώρα πολύ πάνω από αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Pierre Breberσ το Reuters. "Προσπαθούμε να κερδίσουμε πίσω τους επενδυτές ... η ζήτηση για τα προϊόντα μας έχει ανακάμψει πλήρως, η ζήτηση για τις μετοχές μας ανακάμπτει".
Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,4% στα 104 δολάρια.

Πέρασε σε κερδοφορία

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ κέρδισε 3,18 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με ζημιά 6,09 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο.
Η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε 3,13 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd), ενώ  πούλησε το αμερικανικό της πετρέλαιο για 54 δολάρια το βαρέλι το προηγούμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με 19 δολάρια το προηγούμενο έτος.
Η Chevron αναμένει ότι η παραγωγή από τη λεκάνη Permian θα είναι σχεδόν ίδια με την περσινή, αλλά όπως ανακοίνωσε θα προσθέσει γεωτρύπανα στο δεύτερο εξάμηνο.
Ο ρυθμός παραγωγής από την κορυφαία λεκάνη σχιστόλιθου των ΗΠΑ αναμένεται να είναι 600.000 βαρέλια μέχρι το τέλος του 2021
Εν τω μεταξύ, η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι αναμένει περισσότερες δαπάνες για βασικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της Γουιάνας και της Permian, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αφού σημείωσε ισχυρό τριμηνιαίο κέρδος.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου φέτος έως τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 57%, ενώ η διύλιση και οι χημικές ουσίες που επλήγησαν σοβαρά βελτιώθηκαν με τα καλύτερα ποσοστά και περιθώρια χρήσης των εγκαταστάσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν κέρδη 839 εκατομμυρίων δολαρίων στις εργασίες διύλισης της Chevron το τρίμηνο, καθώς οι μονάδες της Ασίας κατέγραψαν αδύναμα περιθώρια.
Ο Breber δήλωσε ότι οι περικοπές κόστους έχουν τελειώσει σε μεγάλο βαθμό και έχει επιτύχει στοχευμένες εξοικονομήσεις από την εξαγορά της Noble Energy το 2020. Στοχεύει να συγκεντρώσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων φέτος. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας ύψους 1,71 δολαρίων ανά μετοχή ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street για 1,59 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης