Ενέργεια

Λιγνίτες και εισαγωγές στην μάχη του ηλεκτρικού συστήματος - Το πρόβλημα των ΑΠΕ - Σύσκεψη Σκρέκα παρόντος Πρωθυπουργού

Λιγνίτες και εισαγωγές στην μάχη του ηλεκτρικού συστήματος - Το πρόβλημα των ΑΠΕ - Σύσκεψη Σκρέκα παρόντος Πρωθυπουργού
Στα 1.000 με 1.500 MW εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι εισαγωγές ρεύματος. Στα 143,23 ευρώ/MWh η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.
Σχετικά Άρθρα

Υπό σκληρή δοκιμασία βρίσκεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με τη ζήτηση να έχει ανέβει κατακόρυφα, τάση που αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες οπότε ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης αποτελεί η αναμενόμενη επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου στο Κρυονέρι του ΑΔΜΗΕ, σήμερα το πρωί, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και μελών της Διοίκησης της ΔΕΗ, των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών (Protergia, Ήρων, ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ) και του ΔΕΔΔΗΕ, τους οποίους θα υποδεχθεί ο πρόεδρος του Διαχειριστή των δικτύων της υψηλής τάσης κ. Μάνος Μανουσάκης. Είχε προηγηθεί χθες το πρωί έκτακτη σύσκεψη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ σήμερα Δευτέρα – οπότε αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καυτού δεκαημέρου που διανύουμε – οι συμβατικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν έως και 8.500 MW ενώ περί τα 1.000 με 1.500 MW (δηλαδή περίπου όσα και εχθές) εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία) και την Τουρκία, καθώς η διασύνδεση της Ιταλίας θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως και τις 13 Αυγούστου για αποκατάσταση βλάβης.

Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος

Οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το αποψινό βράδυ (περί τις 9 μ.μ. με 10 μ.μ.), οπότε αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη αιχμή του συστήματος, με το συνολικό φορτίο να φτάσει τα 9.600 MW, σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανήλθε σε 8.115 MW. Το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 MW περί τις 2 μ.μ.
Το κρίσιμο είναι ότι εξαιτίας της άπνοιας δεν θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν τις βραδινές ώρες.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, οι λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V.
Από το Σάββατο 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV. Ο Άγιος Δημήτριος V είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να είναι διαθέσιμη σήμερα.

 Ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι οι βλάβες στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, το οποίο υπέστη σοβαρή ζημιά τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί με την εγκατάσταση δεύτερου αυτομετασχηματιστή. Παρόλα αυτά, το σύστημα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες με τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα.
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ συνέστησε στον ΑΔΜΗΕ να θέσει σε λειτουργία και τον μηχανισμό διακοψιμότητας, ο οποίος όπως αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης θα χρησιμοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται ολιγόωρες διακοπές ρεύματος (κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας) εξαιτίας βλαβών που παρουσιάστηκαν σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες του εδάφους που μαζί με τη φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια.
Βεβαίως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο worldenergynews.gr, αυτές οι μικρές διακοπές και βλάβες - σε τέτοιες κρίσιμες ώρες που κάθε μεγαβάτ μετράει – λειτουργούν προς όφελος του συστήματος, καθώς αποσυμφορίζουν τη μεγάλη ζήτηση ενέργειας. Ελαφρυντικά για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας λειτουργεί και το γεγονός ότι λόγω των θερινών διακοπών, η ζήτηση διασπείρεται γεωγραφικά, αποσυμφορίζοντας το σύστημα στα μεγάλα αστικά κέντρα που συνήθως δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση.

Ανοδικά οι τιμές

Ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση έχουν εκτινάξει στα ύψη – για άλλη μια φορά – τις τιμές στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του Σαββάτου η μέση τιμή έφτασε στα 143,23 ευρώ/MWh (από 75,34 ευρώ στις 25 Ιουλίου). Όσο για το χθεσινό δελτίο (1 Αυγούστου) η μέση τιμή ήταν στα 133,51 ευρώ/MWh. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς προμηνύουν πιθανώς και υψηλότερες τιμές τις επόμενες ημέρες γεγονός που προμηνύει αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος δεδομένου ότι πλέον όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες που συνδέονται με τις χονδρεμπορικές τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

 Επάρκεια σε φυσικό αέριο

Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).

www.worldenergynews.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης