Ενέργεια

Η Κίνα πουλά 7,38 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα στις 24/9 - Πάνω από τα 74 δολ το brent

Η Κίνα πουλά 7,38 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα στις 24/9 - Πάνω από τα 74 δολ το brent
Πέρασε πάνω από τα 74 δολ το brent

(uppd 16.38)Η Κίνα ανακοίνωσε ότι πουλά 7,38 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά της αποθέματα στις 24/9. Η πληροφορία σύμφωνα με το Bloomberg στις 15.06.

Η τιμή του brent ανέβηκε στα 74,05 (+0,73%) δολ/βαρέλι και του crude στα 70,94 (+0,7%) δολ/βαρέλι στις 16.38.

Όπως είναι γνωστό, ο OPEC αύξησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2022 κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο ετησίως, ανεβάζοντάς τον πάνω από τα 100 εκατομμύρια ετησίως, παρόλο που υπήρχε κάποια ανησυχία σχετικά με αυτό στις πρόσφατες συναντήσεις του Οργανισμού, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα, η τελευταία Μηνιαία Έκθεση Αγοράς Πετρελαίου (MOMR) του OPEC που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου το 2022 στα 100,83 εκατ. βαρέλια/ημερησίως, αυξημένα κατά 4,15 εκατ. βαρέλια/ημέρα από το 2021. Ο Οργανισμός στήριξε την προσαρμογή σε έναν ισχυρότερο ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης και σε μια «σταθερή» οικονομική προοπτική σε όλες τις περιοχές.

«Καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται, η πανδημία Covid-19 αναμένεται να τεθεί υπό μια διαχείριση, ενώ οι οικονομικές δραστηριότητες και η κινητικότητα θα επιστρέψουν σταθερά στα προ κορωνοϊού επίπεδα» ανέφερε η MOMR, προσθέτοντας ότι η πρόσθετη υποστήριξη θα μπορούσε να προέλθει από περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις

Παράλληλα, η αναθεώρηση έγινε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κοινής τεχνικής επιτροπής του OPEC+ (JTC), η οποία παρακολουθεί τις συνθήκες της αγοράς, και που προηγήθηκε της υπουργικής συνάντησης της OPEC+ την 1η Σεπτεμβρίου. Αλλά ορισμένοι αντιπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ σε εκείνες τις συναντήσεις είπαν ότι αυτή η πρόβλεψη ήταν "αισιόδοξη" και ότι μπορεί να αναθεωρηθεί στις συγκεντρώσεις του Δεκεμβρίου. Η ζήτηση αντιμετωπίζει προκλήσεις από τα αυξανόμενα ποσοστά Covid-19, ιδίως στην Ασία-Ειρηνικό, και την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας σε βασικές αγορές.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπροσφορά αγοράς το επόμενο έτος εάν ο ΟΠΕΚ+ συνεχίσει με το σχέδιό του να αυξήσει τις συλλογικές ποσοστώσεις παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως έως τον Απρίλιο, και στη συνέχεια κατά 432.000 ετησίως πέραν αυτού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης