Ενέργεια

Πρόστιμο 500.000 ημερησίως από την ΕΕ στην Πολωνία λόγω των ορυχείων λιγνίτη

Πρόστιμο 500.000 ημερησίως από την ΕΕ στην Πολωνία λόγω των ορυχείων λιγνίτη
Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται κανονικά, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Mateusz Morawiecki να αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση

Δεν πτοήθηκε τελικώς η πολωνική κυβέρνηση από το πρόστιμο των 500.000 ευρώ σε ημερήσια βάση που της επέβαλε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξόρυξη άνθρακα στο σύνορο με την Τσεχία. Τουναντίον, η χώρα θα συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές της με το ορυχείο Turów νοτιοδυτικά της Πολωνίας.

Σημειώνεται ότι η Βαρσοβία αγνοούσε προηγούμενη εντολή για παύση της εξόρυξης λιγνίτη στο ορυχείο. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση, ενδεχόμενη παύση θα ισοδυναμούσε με κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Ο αντίλογος

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πολωνικής κυβέρνησης, η απόφαση που πάρθηκε δεν είναι η αρμόζουσα, δεδομένου ότι «υποτιμάται η διαδικασία της εξεύρεσης εναλλακτικής και συμβιβαστικής λύσης». Ο Marcin Romanowski, υπουργός Ενέργειας ανήρτησε στο twitter ότι «Το ΔΕΕ απαιτεί μισό εκατομμύριο ημερησίως σε πρόστιμο από την πολωνία για το γεγονός ότι η Πολωνία δεν άφησε τους πολίτες της χωρίς ενέργεια και δεν έκλεισε τα ορυχεία σε μία νύχτα. Είναι δικαστική ληστεία και ξεκάθαρη κλοπή. Δεν θα πάρετε ούτε σεντ».

Τέλος, ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται κανονικά, με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Mateusz Morawiecki να αναζητά μια λύση που θα κάνει χαρούμενες και τους δυο προς το παρόν αντικρουόμενες πλευρές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης